Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megjelent a Mac OS X Leopard

2007.10.27. 08:10
Volt nyitóbuli az Egyesült Államokban, de Magyarországon is. A szoftver startja sikeresnek nevezhető, de a következő hónapokban derül majd ki, hogy mennyire szeretik meg a felhasználók a Leopardot. A sikeres Tiger után nehéz dolga lesz.

Amikor Steve Jobs 2005-ben először beszélt a Leopardról, még azt állította, hogy az operációs rendszer 2006 végén, 2007 elején kerül a boltokba. Meglehetősen hamar kiderült, hogy ezt a dátumot nem lehet tartani, ezért aztán hosszú időn keresztül 2007 tavasza volt a piacra dobás tervezett időpontja, de év elején már terjedtek a pletykák, hogy ezt sem sikerül tartani.

Forradalom?

Különösen annak fényében volt ez érdekes, hogy az Apple korábban sokat élcelődött a Vista megjelenését folyamatosan halogató Microsofton. Aztán kiderült, hogy a pletykák igazak, az iPhone fejlesztése túl sok munkaerőt szívott el, így a gyártó nem tudta olyan ütemben befejezni az operációs rendszer 10.5-ös verziójának a fejlesztését, ahogy ezt szerette volna. Ezért lett az új céldátum 2007 ősze, amit már sikerült is tartani: a Leopard magyar idő szerint péntek este hatkor a boltokba került világszerte, így nálunk is.

Sor Friscóban

Az operációs rendszerben az Apple szerint 300 újítás van. Ezek között a legjelentősebb a felhasználói felület átalakítása, az adatok biztonságos mentésével, illetve azok törlés utáni életével foglalkozó Time Machine, a virtuális felhasználói felületeket létrehozó Spaces, a hálózati képességek fejlesztése, a Quick Look nevű nézegetőprogram, a Windows futtatását lehetővé tevő Boot Camp kiokosítása és integrálása, a 64 bites támogatás, valamint még 292 egyéb funkció.

Az Egyesült Államokban sorok várták a Leopard érkezését. A Cnet cikke szerint San Franciscóban például százak gyülekeztek az Apple boltja előtt, valamivel kevesebben, mint az iPhone premierjekor, de csak alig volt különbség: a mostani embermassza kétharmada volt az akkorinak. Az oldal felhívja arra a figyelmet, hogy a vásárlók órákat töltöttek sorban állással, pedig a Leopardot az Amazonon keresztül is megrendelhették volna, akkor meg már magyar idő szerint délután hattól mehetett volna a telepítés.

Megjött

A sor elején álló Tyler Howarthról kiderült, hogy nemcsak most volt fanatikus: részben az iPhone-ból visszakapott 100 dollárból akarta megvenni az operációs rendszert, tehát az Apple telefonját is az elsők között vette meg. New Yorkban egyébként ugyanez volt, csak a kellemes kaliforniai ősz helyett csöpögős idő várta a sorban állókat. A lapok megjegyezték, hogy pár órával a nyitás után valószínűleg bárki megvehette volna magának a Leopardot várakozás nélkül, persze úgy csorbult volna a közösségi érzés.

Magyar tulajdonos

Itthon már nem volt ilyen fényes a helyzet. Az Apple-termékeket forgalmazó HDSystől megtudtuk, hogy alig pár száz darab érkezett az országba, ami várhatóan két héten belül el is fogy. A kereskedők már nem ilyen derűlátók, de nem az operációs rendszer várható sikerét vonják kétségbe: az XMS szerint rendkívül kevés Leopard érkezett az országba, ötször annyian jegyezték náluk elő a szoftvert, mint amennyit a forgalmazó le tudott szállítani. Igaz, kétséges volt az is, hogy egyáltalán befut-e a világpremierre a Leopard Magyarországra, csak szerdára vált biztossá, hogy kap a hazai piac is egy szállítmányt belőle.

A bizonytalanságnak és az amerikainál jóval kisebb hazai piacnak hála Magyarországon nem volt akkora hype az operációs rendszer érkezése körül, mint az Egyesült Államokban, az XMS szendvicses nyitóbuliján főleg bloggerek és a márka fanatikusai vettek részt, az esemény inkább emlékeztetett a Nintendo Wii családias hazai premierjére, mint a Sony PlayStation 3 vagy a Halo 3 szervezett partijára.

Mindenesetre a kereskedésben mi is felraktuk a gépünkre a Leopardot, így rövidesen megmondjuk, hogy szeretjük-e az új macskát, vagy egyenesen utáljuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?