Friderika
13 °C
29 °C

Megjelent a Mac OS X Leopard

2007.10.27. 08:10
Volt nyitóbuli az Egyesült Államokban, de Magyarországon is. A szoftver startja sikeresnek nevezhető, de a következő hónapokban derül majd ki, hogy mennyire szeretik meg a felhasználók a Leopardot. A sikeres Tiger után nehéz dolga lesz.

Amikor Steve Jobs 2005-ben először beszélt a Leopardról, még azt állította, hogy az operációs rendszer 2006 végén, 2007 elején kerül a boltokba. Meglehetősen hamar kiderült, hogy ezt a dátumot nem lehet tartani, ezért aztán hosszú időn keresztül 2007 tavasza volt a piacra dobás tervezett időpontja, de év elején már terjedtek a pletykák, hogy ezt sem sikerül tartani.

Forradalom?

Különösen annak fényében volt ez érdekes, hogy az Apple korábban sokat élcelődött a Vista megjelenését folyamatosan halogató Microsofton. Aztán kiderült, hogy a pletykák igazak, az iPhone fejlesztése túl sok munkaerőt szívott el, így a gyártó nem tudta olyan ütemben befejezni az operációs rendszer 10.5-ös verziójának a fejlesztését, ahogy ezt szerette volna. Ezért lett az új céldátum 2007 ősze, amit már sikerült is tartani: a Leopard magyar idő szerint péntek este hatkor a boltokba került világszerte, így nálunk is.

Sor Friscóban

Az operációs rendszerben az Apple szerint 300 újítás van. Ezek között a legjelentősebb a felhasználói felület átalakítása, az adatok biztonságos mentésével, illetve azok törlés utáni életével foglalkozó Time Machine, a virtuális felhasználói felületeket létrehozó Spaces, a hálózati képességek fejlesztése, a Quick Look nevű nézegetőprogram, a Windows futtatását lehetővé tevő Boot Camp kiokosítása és integrálása, a 64 bites támogatás, valamint még 292 egyéb funkció.

Az Egyesült Államokban sorok várták a Leopard érkezését. A Cnet cikke szerint San Franciscóban például százak gyülekeztek az Apple boltja előtt, valamivel kevesebben, mint az iPhone premierjekor, de csak alig volt különbség: a mostani embermassza kétharmada volt az akkorinak. Az oldal felhívja arra a figyelmet, hogy a vásárlók órákat töltöttek sorban állással, pedig a Leopardot az Amazonon keresztül is megrendelhették volna, akkor meg már magyar idő szerint délután hattól mehetett volna a telepítés.

Megjött

A sor elején álló Tyler Howarthról kiderült, hogy nemcsak most volt fanatikus: részben az iPhone-ból visszakapott 100 dollárból akarta megvenni az operációs rendszert, tehát az Apple telefonját is az elsők között vette meg. New Yorkban egyébként ugyanez volt, csak a kellemes kaliforniai ősz helyett csöpögős idő várta a sorban állókat. A lapok megjegyezték, hogy pár órával a nyitás után valószínűleg bárki megvehette volna magának a Leopardot várakozás nélkül, persze úgy csorbult volna a közösségi érzés.

Magyar tulajdonos

Itthon már nem volt ilyen fényes a helyzet. Az Apple-termékeket forgalmazó HDSystől megtudtuk, hogy alig pár száz darab érkezett az országba, ami várhatóan két héten belül el is fogy. A kereskedők már nem ilyen derűlátók, de nem az operációs rendszer várható sikerét vonják kétségbe: az XMS szerint rendkívül kevés Leopard érkezett az országba, ötször annyian jegyezték náluk elő a szoftvert, mint amennyit a forgalmazó le tudott szállítani. Igaz, kétséges volt az is, hogy egyáltalán befut-e a világpremierre a Leopard Magyarországra, csak szerdára vált biztossá, hogy kap a hazai piac is egy szállítmányt belőle.

A bizonytalanságnak és az amerikainál jóval kisebb hazai piacnak hála Magyarországon nem volt akkora hype az operációs rendszer érkezése körül, mint az Egyesült Államokban, az XMS szendvicses nyitóbuliján főleg bloggerek és a márka fanatikusai vettek részt, az esemény inkább emlékeztetett a Nintendo Wii családias hazai premierjére, mint a Sony PlayStation 3 vagy a Halo 3 szervezett partijára.

Mindenesetre a kereskedésben mi is felraktuk a gépünkre a Leopardot, így rövidesen megmondjuk, hogy szeretjük-e az új macskát, vagy egyenesen utáljuk.