Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Master Chiefet Budapesten érte utol az örökkévalóság

2007.09.26. 11:40
Európa többi országával egyszerre nálunk is éjfélkor indult hódító útjára az év játékának kikiáltott xbox360-as Halo 3. A főhősnek még szobrot is emeltek.

Magyarországon nincs igazán hagyománya a midnight madness intézményének - ez az, amikor a várva várt film/könyv/videojáték/akármi megjelenésének napján éjfélkor nyitnak a boltok/mozik, hogy a felajzott rajongók már a bűvös dátum beköszönte után percekkel megkaphassák a maguk adagját. Filmeknél még csak-csak, a Baljós árnyak óta minden évben rendeznek egy-két slágerfilmnek éjféli vetítést; a Harry Potter új kötetei is rendszeresen megkapják a maguk éjszakai nyitását, de videojátékoknál ez abszolút nem divat itthon.

A Playstation3 premierjére rendeztek ilyen bulit idén tavasszal, illetve a World of Warcraft Burning Crusade megjelenésekor alakult ki valami hasonló januárban (igaz, ott nem volt műsor, csak hajnali négyig álltak sorban a szent őrültek a játékért), és ennyi. Na majd a Microsoft megmutatja, hogy kell ezt, gondoltuk, elvégre a Halo 3 év legjobban várt játéka, a magyar játékrészleg pedig nemrég indult, fűti őket a bizonyítási vágy.

Celebek és sztereotípiák

A Mammut 2-ben úgy 150-200-an állják körbe Master Chief emeletnyi magas, leleplezésre váró szobrát - utóbb kiderül, hogy a sajtó és a játékosok aránya nagyjából kettő az egyhez. Az elmaradhatatlan celebek között a játékrajongó réteget Kovács Kokó István és az úszóbajnok Cseh László képviseli; utóbbit a celebspotting műfajában járatlan versenyzőknek komoly kihívás felismerni, ugyanis sokkal több a haja, mint amikor úszni szokott (a fekete Halo-pólója viszont össze van ragasztgatva a szponzorai matricáival, ami miatt mindenki sajnálja kicsit).

Miközben Kokó egyetlen levegővétellel nagyjából tíz percen át beszél (tömörítve: a sportjátékokat szereti, de minden ismerőse azt mondta neki, hogy a Halo a király, ezért azt is ki fogja próbálni), felmerül bennünk a gyanú, hogy a Microsoft direkt azért szervezett be sportolókat sztárvendégnek, hogy tudat alatt rombolja a "játékos egyenlő kövér, szemüveges-pattanásos kamasz" sztereotípiát. Utcai zavargásokon és tévészékház-felgyújtáson edződött fotósunk közben súlyos traumát szenved el a közönség azon része láttán, akikre pont ráillik ez a személyleírás.

Megérkezett, klikkoljon! Fotók: Barakonyi Szabolcs

Szoboravatás és Frei Tamás szelleme

Felerősödik a zene, lehull a lepel, villognak a vakuk, az áhítatot csak egy félhangos "de hát ez úgy néz ki, mint aki beszart" töri meg. A kendőzetlen vélemény Magyarország egyetlen Xbox MVP-jétől származik (most valuable professional, a legeslegkeményebb játékrajongók, akiknek a véleményét a Microsoft rendszeresen kikéri játékügyben), és valóban: a szobor grandiózus, de határozottan lehetne daliásabb is a testtartása.

Éjféli őrület

A játékiparban az éjféli boltnyitás, és a premierek köré szervezett parti nem ritkaság, bár nem csak a türelmetlen rajongók miatt csinálják a játékkiadók, hanem mert remek reklámot jelent, hogy az ilyenekről beszámol a sajtó. A leghíresebb éjféli parti a Halo második részének premierje volt 2004. novemberében, amire a Microsoft kibérelte a fél Times Square-t New Yorkban (be is jött: a játék egy nap alatt 125 millió dollár bevételt termelt, lenyomva minden rekordot a szórakoztatóiparban). Japánban még súlyosabb esetek történnek: a nyolcvanas évek végén törvényt kellett hozni arról, hogy a Dragon Quest című sárkányos-mangás játék új részei csak hétvégén jelenhetnek meg, mert akkor nem lógnak a játékosok a munkából és az iskolából a sorban állás miatt.

A leleplezés után a nép levonul az alagsori Saturn áruházba, ahol még másfél óráig kell elütni valahogy az időt az éjfélig, amikor egész Európában egyszerre lehet megvenni a játékot. Vagy ötven tévén megy egyszerre a játék előzetese (a hd felbontású óriás lcd-ken viszont rejtélyes módon a Gyűrűk ura), lehet kérdezni a játék kiadójától és a celebektől, akikhez közben csatlakozik Árpa Attila is. Frei Tamás szelleme lengi be teret, az elviselhetetlenség közelébe fokozódik a mondatonként elhangzott legek és ezermilliócsilliók mennyisége, de megtudjuk, hogy a Halo 3 minden idők legjobb és legsikeresebb játéka lesz (szó se róla, a mi tesztelőnknek is tetszett).

Nyelvlecke

Miután kiderül, hogy magyar nyelvű verzió nincs a játékból, és a magyar Xbox Live-ra is várni kell még jó ideig, a rajongók elvonulnak kipróbálni a játékot (vagy húsz normál tévé van hadra fogva, plusz két hatalmas, hd felbontású, többmilliós darab, azokon tényleg borzasztó látványos az akció). Becserkészünk egy elmélyülten lövöldöző kisebb csoportot, és megérdeklődjük, mi is annyira jó ebben a játékban. Egyöntetűen a többszemélyes játékmódot dicsérik, provokálunk kicsit azzal, hogy pécén ez már tíz éve sem volt újdonság, de nem sikerül megrendítenünk őket. Ott is hagyjuk a csapatot a dilemmával, hogy vajon a német verzióban Master Chiefet führernek fordították-e (egyébként nem, a legtöbb nyelvben honosítják ugyan, de a németben maradt der Master Chief).

Egyébként a jelenlevők elsöprő többsége rosszul ejti a játék címét, halóznak, mintha telefonban köszönnének, szörnyű hallgatni. Innen üzenjük, a helyes kiejtés: "héló".

Jön, lát, és megmenti a világot

Finish the Fight!

A képernyők mellett élesben is lehet lövöldözni futurisztikus fegyverekkel, ami olyasmi, mint a paintball, festék nélkül viszont lézeres keresőfényekkel. Elég szürreális a mosógépek és hűtőszekrények közötti kommandózás, de azt azért feljegyezzük tanulságként, hogy ha egyszer egy elektronikai áruházban éles tűzharcba keveredünk, a háztartási gépek között sokkal jobbak a fedezékek, mint az akciós dvd-k polcainál.

Időközben megérkezik maga Master Chief is, meghökkentően életszerű páncélban, lehet vele fényképezkedni, sőt bónuszként a Halo-zöld egyenruhás hostesslányokkal is. Lassan elérkezik az éjfél, kihunynak a fények, és hangos visszaszámlálás után a kitartó rajongók rávetik magukat a készletre. A gyűjtői kiadás (sisak alakú dobozban, egy rakás extrával, harmincezerért) nagyjából nulla óra két percre elfogy, de inkább a normál verziót viszik tizenhétért. Fél egy felé a játékosok többsége már hazafelé siet, és valószínűleg azóta is vidáman mészárolják halomba az idegen agresszorokat az Xbox360-on.

És hogy kit rejt a zöld testpáncél? A titkot Sashegyi Zsolt, a PC Guru főszerkesztője árulja el, aki civilben a Kárpát-medence legnagyobb Halo-rajongója és az egész este műsorvezetője és házigazdája volt: "Az Inteltől van benne egy csávó. Eredetileg úgy volt, hogy én leszek, de nem vagyok elég magas a jelmezhez."  • Vennék
  • Hírek