Auguszta
-4 °C
2 °C

Az európai kormányoknál lobbizik a Microsoft

2003.11.12. 09:09
Európai politikai vezetőknek tartott fórumot a Microsoft Rómában, ahol igyekezett meggyőzni őket arról, hogy a Windows szoftverek jobbak a nyílt forráskódú programoknál.
Vezető európai politikusoknak rendezett konferenciát nemrégiben Rómában a Microsoft, hogy erősítse kapcsolatát az itteni kormányokkal és bizonyítsa: technológiája nagyon jó segítséget nyújthat a közszolgálati szervezetek munkájához. Szakértők úgy vélik, a fórum megszervezésének az az igazi oka, hogy a nyílt forráskódú programok, elsősorban a Linux, az utóbbi időben a kormányzati szférában teret nyertek a Windows operációs rendszer rovására.

Vállalati propaganda

Az amerikai cég emellett szeretné megelőzni, hogy az Európai Bizottság olyan határozatokat hozzon, amelyek nyomán a mostaniaktól eltérő feltételekkel kellene árusítania termékeit (nevezetesen több információt kellene adnia azok működéséről). E vélekedéseket látszik alátámasztani az a tény, hogy ez volt az első eset, amikor a Microsoft Európában rendezett fórumot, miközben az Egyesült Államokban öt éve támogat hasonló eseményeket - írja a The Wall Street Journal Europe.

A konferencián két napon át előadásokat hallgathattak a jelenlévők, workshopokon vehettek részt, valamint személyes találkozókat is összehoztak a politikusok, hivatalnokok és a Microsoft vezető menedzserei - köztük Steve Ballmer vezérigazgató - között. A redmondiak 300 hallgatót, köztük 50 minisztert vártak Nyugat- és Kelet-Közép-Európából, köztük Budapestről Magyar Bálintot, az oktatási tárca vezetőjét.

Állami megrendelésekre vágynak

A Microsoft az utóbbi időben megkettőzte a kormányzati szféra megszerzésére irányuló erőfeszítéseit. Mind fogyasztóként, mind az informatika felhasználásának kereteit megszabó jogszabályalkotóként meg akarják nyerni maguknak az államigazgatást. A cég nemrégiben tett lépéseket annak érdekében, hogy növelje a kormányzatok bizalmát termékei iránt. Ezek egyike az volt, hogy bepillantást engednek szoftvereik - korábban hétpecsétes titokként őrzött - forráskódjába is. Július elseje óta külön divízió működik Redmondban azzal a feladattal, hogy javítsa a nagyvállalat kapcsolatait a közszolgálati szervezetekkel, illetve fellendítse az értékesítést ebben a szférában.

A szakértőknek igazuk lehet: a megnövekedett figyelem egyik magyarázata minden bizonnyal az, hogy az utóbbi időben előretörtek e területen a nyílt forráskódú szoftverek. Májusban München városa döntött úgy, hogy több ezer asztali számítógépet állít át Windowsról Linuxra, amelyért nem kell licencdíjat fizetnie, és egyes ázsiai kormányok még komolyabb lépésekre készülnek: Kína, Japán és Dél-Korea közösen fejleszt egy operációs rendszert a Windows alternatívájaként. A brazil kormány azt ajánlja az ország szövetségi minisztériumainak, ügynökségeinek és állami tulajdonú vállalkozásainak, hogy új informatikai fejlesztéseikben Linuxot és ahhoz hasonló nyílt forráskódú szoftvereket telepítsenek (megspórolva ezzel e termékek licencdíját).

Pénzügyi indoklás

Ugyanakkor Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a versenytárs szoftverek alkalmazása e térségben még meglehetősen korlátozott és az átállás sokkal bonyolultabb és költségesebb lenne, mint azt sokan hiszik. A konkurensek véleménye más, a döntés, hogy megtartsák a római konferenciát "világos jele annak, hogy a közszolgálati szférában megingott a Microsoft üzleti hegemóniája" - kommentálta az eseményt David Burger, a nürnbergi székhelyű SuSE Linux AG elnökhelyettese.

Magyar Bálint a Sulinet programot mutatta be a konferencián, illetve beszámolt arról, hogy az oktatási minisztérium milyen segítséget kap kezdeményezései megvalósításához a Microsofttól. Példaként említette a tanrendek digitális formában való megjelenítéséhez adott, 240 ezer euró értékű támogatást, illetve egy másik projektet, amelyben a Bibliát viszik fel a világhálóra. A kiegyensúlyozottság jegyében azonban Horváth Ádám, Magyar kabinetjének tagja elmondta: a minisztérium támogatja azokat az iskolákat, illetve egyetemistákat is, akik a Linux alkalmazása mellett döntöttek. "Nem akarunk dotációt adni Mr. Bill Gatesnek, aki bizonyára nem is szorul rá erre" - tette hozzá.