Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Beszólt az NHH a T-Comnak

2006.11.09. 11:54
Nem tetszik a magyar telefonpiacot felügyelő Nemzeti Hírközlési Hatóságnak a nagy távközlési cégek viselkedése, ezért arra kéri őket, név szerint a Magyar Telekom mellett a Hungarotelt, Emitelt, Invitelt és Monortelt is, hogy ne gátolják a kis cégek fejlődését.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsa (NHH) felszólítja a jelentős piaci erejű szolgáltatókat, hogy ne gátolják a kisebb cégek piacra lépését. Az NHH szerint a jelentős piaci erejű szolgáltatóknak - Magyar Telekom, Hungarotel, Emitel, Invitel és Monortel - nem igazán tetszik, hogy saját előfizetőik hívásait egy tranzit szolgáltató hálózatán keresztül olyan kábeltelevíziós hálózatba továbbítsák, amelyek saját rendszerükkel közvetlenül nem kapcsolódik össze.

A tanács szerint a nagy szolgáltatók módszere ellentétes az Elektronikus hírközlési törvény szellemével. Az NHH ezért ultimátumot adott e szolgáltatóknak: ha maguktól nem oldják fel e piaci anomáliát, akkor a hatóság jogi eszközökkel fogja kikényszeríteni a korlátozás megszüntetését.

Nagyok az árcsökkenés ellen

Az NHH szerint a nagyobb kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatain nyújtott telefonszolgáltatás - például az UPC telefon - az elmúlt években nagy mértékben hozzájárult a vezetékes telefonálás költségeinek csökkenéséhez, egyben a lakossági piacon a verseny kialakulásához. A kisebb cégek belépése a piacra tovább növelheti a versenyt, mivel közel megkétszerezheti azon háztartások számát, amelyek a vezetékes szolgáltató mellett a kábelszolgáltató hálózatán keresztül is igénybe vehetik a hangszolgáltatást. Egyes jelentős piaci erejű szolgáltatók azonban a harmadik, tranzit szolgáltatón keresztüli összekapcsolás megtagadásával megakadályozzák a kisebb kábeltelevíziós szolgáltatók piacra lépését. Ezzel a fent említett öt cég nemcsak a versenyt akadályozhatja, de a vásárlók érdekeit is sértheti.

Az NHH közleménye szerint az elektronikus hírközlési törvény rendelkezései nem feltételezik, hogy egy adott jogviszonyban szereplő valamennyi szolgáltató közvetlen összekapcsolási szerződéssel rendelkezzen, hiszen a hálózatok csatlakoztatásának egyik célja éppen az, hogy biztosítsa az információcsere lehetőségét az egyik szolgáltató és bármely más szolgáltató felhasználói között. A hírközlési piac liberalizációjának ugyanakkor alapfeltétele, hogy egy telefonszolgáltatást nyújtani kívánó cég bármilyen módon megjelenhessen a piacon, még akár úgy is, hogy más szolgáltatón keresztül, közvetetten éri el a többi szolgáltató felhasználóit.

Felelősségvállalás

A tanács szerint a piaci verseny fejlődése szempontjából fontos, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók saját előfizetői hívásaikat akkor is továbbítsák a kisebb szolgáltatók hálózatába, ha a kisebb szolgáltató csak harmadik szolgáltató hálózatán keresztül tudja saját előfizetői hívásait a jelentős piaci erejű szolgáltató hálózatába továbbítani, illetve az onnan érkező hívásokat fogadni. Természetesen ennek feltétele az, hogy a harmadik szolgáltató vállaljon felelősséget mind a jelentős piaci erejű szolgáltató előfizetői hívásainak továbbításáért, mind pedig a jelentős piaci erejű szolgáltatónál a harmadik szolgáltató hálózatának igénybevételével keletkező többletköltségek átvállalásáért, írja az NHH közleménye.