Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Paul Allen lelép

2000.09.29. 16:20
Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója nem hosszabbítja meg mandátumát a cég igazgatótanácsában. A dollármilliárdos a másik ősatya Bill Gates oldalán, tanácsadóként áttér az üzleti problémákról a technikai fejlesztésre.
Ilyenkor mi van, kérdezték a Microsoft sorsa iránt érdeklődő emberek, amikor idén januárban Bill Gates megelégelte, hogy az ő arcképére lőnek sörétes puskával, és az ő karjára festegetnek horogkeresztes karszalagot a cyberanarchisták, és huszonöt év után a vezérigazgatói odahagyva levonult a kódolókhoz, hogy bikacsökkel osztogassa tockosokat.

Paul Allen, a harmadik
Paul Allen harminchat milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere. Ő és Gates 1975-ban alapították a Microsoftot. Allen Hodkin-limfómájával küzdve 1983-ban visszavonult a napi munkától, majd miután legyőzte a betegséget sikeres médiavállalkozóvá vált. Ma minimum száznegyven médiavállalkozásban tulajdonrésze, emellett az övé a Portland Trail Blazers kosárlabdacsapat, illetve a Seattle Seahawks futballklub.
Gates lelépését akkor ,,izgalmas fejleménynek nevezte", amelyet a helyére lépő Steve Ballmer azzal egészített ki, hogy ,,az internethasználat forradalmasításában nagy lehetőségek állnak előttünk." A lehetőségek kihasználásába november 9-én Paul Allen is beszáll.

Aznap lesz ugyanis a Microsoft részvényesek éves közgyűlése, amelyen Allen már nem jelöli magát az igazgatótanácsba. Richard Hackborn szintén elhagyja a Microsoft igazgatótanácsát. A cég az amerikai pénzügyi felügyeletnek eljuttatott közleményben bejelentette, hogy az igazgatótanács megüresedett ülőhelyeibe nem kerülnek új emberek, a döntéshozó testület létszáma így hat főre csökken.

Így több hasznát veszik

Allen a jövőben elsőszámú stratégiai tanácsadó lesz a Microsoftnál.

Paul Allen
stratégiai tanácsadó
,,Egy olyan dinamikus és sikeres cég igazgatótanácsának tagja lenni, mint amilyen a Microsoft, egy nagyon időigényes feladat, amelyet hosszú éveken át élveztem." - nyilatkozta Allen távozásáról - ,,Az új pozíciómban több időt tölthetek a technológiával és a termékekkel, itt sokkal többet tehetek majd a vállalatért."

,,Harminc éve jó barátok vagyunk, és ez így is marad." - tette hozzá Gates.

Az Microsoft igazgatótanácsának másik távozó tagja, a 63 esztendős Richard Hackborn 1994 óta volt a cégvezetés tagja. Hackborn 1993-ig a Hewlett-Packard alelnöke volt, és igazgatósági tag - múlt heti lemondásáig. Richard Hackborn a közlemény szerint személyes okokból, más emberközeli tevékenységek reményében hagyja el a Microsoftot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!