Benedek
-5 °C
5 °C

Egy hét haladék a sulineteseknek

2005.10.27. 12:20
A tervezettnél egy héttel később lépnek életbe a sulinetes változások - olvasható az oktatási tárca honlapján. Így november elseje helyett nyolcadikáig vásárolhatók állami támogatással - a vételár felére rúgó adókedvezménnyel - részegységek. Azt követően csak komplett konfigurációkra és hordozható gépekre jár az adókedvezmény.
November 1-je helyett november 8-án változik a Sulinet Expressz program. A tervezetthez képest egyhetes csúszást jelentő időponttól kizárólag asztaliszámítógép-konfigurációkat és hordozható számítógépeket lehet vásárolni a program keretében - közölte a programiroda a minisztérium honlapján csütörtökön.

A határidő halasztását nem indokolták. Tény ugyanakkor, hogy az utóbbi napokban több kiskereskedő is arra panaszkodott, hogy a Sulinet regisztrációs rendszere nem bírja a terhelést, folyton lefagy. A legtöbben ezt azzal indokolták, hogy jelentősen megnövekedett a forgalom októberben, mióta napvilágra került, hogy novembertől tovább szigorítják a feltételeket.

Idén eddig ötmilliádos forgalom

Magyar Bálint oktatási miniszter a novemberi eleji változásokról korábban azt mondta: a módosítások célja, hogy a "számítógép-penetráció" növelésére koncentráljanak az állami támogatással. Az adókedvezménynek alapvetően nemcsak szociális célja van, hanem "termelési beruházás" is. A számítógép és az internetkapcsolat az elektronikus közigazgatástól kezdve, a távmunkán át a távoktatásig ma már megkerülhetetlen eszköz - mondta akkor Magyar Bálint.

A feltételek a legtöbb vonatkozásban nem változnak: a hatvanezer forintos maximális kedvezmény, az ötven százalékos önrész, és a 3,4-4 millió forint közötti sávos adócsökkentés megmarad. Az adótörvények módosítása során a Sulinet Expressz szabályozásán nem kell változtatni.

Az idén a Sulinet Expressz keretében szeptemberig mintegy ötmilliárd forintos forgalmat bonyolítottak. Ez a tavalyinak körülbelül a fele, de annak idején a termékválaszték sokkal bővebb volt, s nem volt ötven százalékos önrész és jövedelmi korlát sem - mondta korábban a miniszter.