Klaudia
-4 °C
2 °C

Német szakember Straub Elek helyén?

2006.11.28. 12:25
Straub Elek távozása a cég auditált mérlegének feltétele, írja a Manager magazin november 28-i számában. A lap szerint a szeptember elején Klaus Hartman pénzügyi vezérhelyettes helyére ide érkezett Thilo Kusch, vagy esetleg vállalaton belüli topmenedzser: Simó György, a T-Online vezére vagy Winkler János, a mobilcég vezetője követheti Straubot a poszton.

Mégis lesz auditált mérlegbeszámolója, és így osztalékot is fizethet a Magyar Telekom, december 21-ére ugyanis rendkívüli közgyűlést hívtak össze - ennyi derül ki a hivatalos nyilatkozatokból. A Manager magazin legfrissebb száma azonban azt írja: a háttérben zajló kötélhúzás végeredménye, hogy Straub Elek elnök-vezérigazgatónak távozni kell a posztjáról. A közgyűlés 7. napirendi pontja, amely az igazgatósági tagok visszahívásáról és választásáról szól, lehetőséget teremt a leváltására.

Lassan vége a belső ellenőrzésnek

A Manager magazin szerint a belső vizsgálat a végéhez közeledik, a végleges jelentés december elejére készül el. A legutolsó közbülső jelentés legfontosabb megállapítása a lap értesülései szerint az volt, hogy - bár a vizsgálat nem állapította meg, hogy bármi jogellenesen történt Montenegróban - a menedzsmentnek nem sikerült több mint nyolc hónap alatt bebizonyítania, hogy a vitatott szerződések jogszerű, valós és értékarányos szerződések voltak.

A magazin által megkérdezett független jogászok szerint ilyen esetekben a vállalat menedzsmentjét terheli a bizonyítás, hogy minden jogszerűen történt. A lap értesülései szerint egyébként az ügyben a New York-i tőzsdefelügyelet (SEC) és az amerikai ügyészség (DOJ) szintén megindította saját vizsgálatát, és megkezdte a munkatársak kihallgatását.

Ki jön Straub helyett?

A Manager magazin szerint számos forgatókönyv létezik a csúcsvezető sorsával kapcsolatban. Az egyik változat szerint az elnök-vezérigazgatói pozíciót szétválasztják, Straub esetleg a társaság elnöke marad, ám az auditált mérlegbeszámoló elfogadásához szükséges teljességi nyilatkozatot már nem ő írná alá. Állítólag a PriceWaterhouseCoopers (PWC) ezt a feltételt szabta a beszámoló ellenjegyzéséhez, amelyet a két eredetileg kiszúrt montenegrói tanácsadói szerződés miatt korlátozó záradékkal látnának el.

Továbbra is kérdéses, ki lesz Straub utódja - ha tényleg menesztik. A legtöbben arra voksolnak, hogy a szeptember elején Klaus Hartman pénzügyi vezérhelyettes helyére ide érkezett Thilo Kusch követheti - átmenetileg legalábbis - a poszton. Kérdés, hogy akár a vállalaton belül, akár azon kívül mely magyar topmenedzserek jöhetnek szóba. A Manager magazin szerint a vállalati belső jelöltek közül Simó Györgyöt, a T-Online vezérét illetve Winkler Jánost, a mobilcég vezetőjét emlegetik. Pásztory Tamás hr és jogi vezérhelyettes sorsáról semmi bizonyosat nem tudni: többen az ő távozását is esélyesnek tartják, de nem feltétlenül az év végén.

A cégnél az év eleje óta tart a belső vizsgálat a montenegrói leányvállalat által megkötött szerződések ügyében. A könyvvizsgáló eredetileg két, összesen 700 millió forint értékű ügyletet tartott aggályosnak, később újabb két, összesen 1,2 milliárd forint értékű szerződést is bevontak a vizsgálatba.