Straubnak mennie kell a Magyar Telekomtól?

2006.10.05. 11:45
A Deutsche Telekom irányításáért és tulajdonlásáért folytatott harc áldozatául eshet Straub Elek, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója. A HVG úgy tudja, Straub utóda egyik mostani helyettese, Pásztory Tamás lesz. A cég október 9-re összehívott rendkívüli közgyűlése előtt a cég minden pletykát cáfol.

A Magyar Telekom igazgatósága arra készül, hogy többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom nyomására meneszti vezérigazgatóját, Straub Eleket, írta csütörtöki számában a HVG. A cég október 9-ére összehívott rendkívüli közgyűlésén dőlhet el, hogy egy montenegrói jogi irodának egy offshore piackutató céggel kötött, 700 millió forint értékű szerződése a vezérigazgató állásába kerülnek-e. Straub utóda egyik mostani helyettese, Pásztory Tamás lesz, értesült a HVG.

A DT-ért folytatott harc áldozata?


Straub Elek
Az MTelekom-nál 2006 elején rendelt el vizsgálatot a cég könyvvizsgálója, a PricewaterhouseCoopers, mert azt gyanította, hogy a Telekom Montenegróval kapcsolatos szerződések törvényt sértenek (Az MTelekom a montenegrói cég 76,53 százalékát birtokolja.) Az elhúzódó vizsgálat miatt a vállalat nem tudta lezárni az üzleti évet, és a 70 százalékos osztalékot sem tudta kifizetni részvényeseinek - emiatt a PSZÁF kétszer is hatmillió forintra büntette a céget.

A gazdasági hetilap megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a botrány igazi tétje nem is annyira az MTelekom 621 milliárdos tavalyi forgalmához képest elenyésző 700 milliós összeg, hanem az anyacég, az 59,21 százalékban tulajdonos Deutsche Telekom fölötti irányítás megszerzése. A HVG szerint a háttérben a DT volt vezérigazgatója, Ron Sommer áll, aki 2002-ben a cég 24,6 milliárd eurós vesztesége miatt volt kénytelen távozni a cégtől. Sommer azóta egy amerikai befektetői csoport, a Blackstone Group tanácsadó testületének tagja, és ebben a minőségében szerepe volt abban, hogy a csoport 4,5 százalékos részesedést szerezzen a német cégben, és így annak legnagyobb tulajdonosává váljon. Június végén a Wirtschaftswoche német lap közölte, hogy a Blackstone Group 60 milliárd eurót készül összeszedni a DT felvásárlására. A cég azért vált lukratív célponttá, mert kelet-közép-európai terjeszkedéséhez nagy összegű uniós pénzeket igényelhet.

A HVG úgy tudja, Straub a Blackstone Group és Sommer DT-ért folytatott harcának áldozatává válhat; a lap szerint jogászok már dolgoznak azon, hogyan szabadulhatna meg a cég a vezérigazgatótól, akinek megbízatása 2008-ban jár le. Az MTelekom a lapnak a leghatározottabban cáfolt minden Straubbal kapcsolatos találgatást és híresztelést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön