Vezérváltás a Sunnál

2006.04.25. 12:31
Veterán vált még veteránabbat a Sunnál: az alapító és 22 élve vezérigazgató Scott McNealy helyett a tízéves céges múltra visszatekintő Jonathan Schwartz vezeti tovább a vállalatot. A tőzsdén zárás után 8 százalékkal nőtt a Sun-részvények árfolyama.

Megválik a Sunnál huszonkét éve betöltött vezérigazgatói posztjától Scott McNealy. A karizmatikus vezér, aki huszonnégy éve ott volt a Sun alapítói között, 51 éves korában adja át helyét az eddigi elnöknek, a 40 éves Jonathan Schwartznak. McNealy, akinek nagy ívű víziói ellenére sem sikerült igazi üzleti sikersztorit írnia a Sunnál, az igazgatótanács elnökeként folytatja a munkát a cégnél.

#alt#
Jonathan Schwartz (balra) és Scott McNealy az Index archív fotóján Mountain View-ban 2005 októberében. Akkor még nem sejthettük.

Az új CEO, Schwartz egy hétfői konferenciabeszélgetésben elmondta: a növekedésre és a pénzügyi teljesítményre helyezi majd a hangsúlyt most, hogy "a technikai és ügyfelek felé irányuló teljesítmény visszatért a cég által ésszerűnek tartott szintre". Schwartz, aki 1996-ban érkezett a Sunhoz, és McNealy szerint készen áll a feladatra, nem tervez változást a céges stratégiában.

A két vezető további jövedelméről nem lehet tudni, az viszont publikus, hogy a tavaly júniusban véget ért üzleti évben McNealy 121 789 dollárt keresett, 1,1 millió dolláros bónuszt kapott és 1,25 milliója volt részvényopcióban. Schwartz 812 308 dollár fizetést és 280 000 dollárnyi jutalmat kapott, és 800 000-es opciója volt.

Schwartz: Nem kell COO

Schwartz mostantól egyszerre tölti be az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót, az operatív igazgatói posztot viszont, amelyet eddig birtokolt, egyszerűen megszünteti: nem szándékozom COO-t (chief operating officer) alkalmazni" - mondta a konferenciabeszélgetésen.

A személyi változásokról egy ideje pletykáltak már a Szilícium-völgyben, különösen hogy McNealy februárban visszavette a Sunhoz Mike Lehman pénzügyi igazgatót, aki akkor azt ígérte, friss szemmel néz majd a cég ügyeire. A tervezett változások között viszont nem szerepel az egyes elemzők által szükségesnek tartott leépítések. Bár vannak, akik 20 százalékos vagy annál is nagyobb munkaerő-csökkentést sürgetnek a Sunnál, Schwartz hétfőn azt mondta, nem rúg ki embereket a cégtől.

A vezérváltás hírére a Sun részvényeinek árfolyama 8 százalékkal, 5,37 dollárra emelkedett zárás után a tőzsdén.  • Hírek
  • Személyi kölcsön