Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ballmer: Vissza kellene vonnunk a Windowst

2002.03.06. 17:29
A Microsoft vezérigazgatója nem lát lehetőséget a cég ellen folyó antitrösztperben az államok által feldobott új megoldási javaslat megvalósítására. A vállalat vezérigazgatójának és alelnökének február eleji meghallgatásról készült jegyzőkönyvet - a bírósági határozat értelmében - hétfőn publikálta a vállalat.
Jövő hét hétfőn megkezdődnek a Microsoft kontra amerikai igazságügyminisztérium és államok per (rövidebb nevén "az antitröszt-per") orvoslati szakaszának meghallgatásai. A nettó száz órásra tervezett processzusban mindkét fél tanúi megszólalnak, az előrejelzések szerint mintegy nyolc héten keresztül.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő a Nixon érából származó Tunney Act értelmében kötelezővé tette a pert lezáró egyezség illetve a kapcsolódó tanúvallomások nyilvánosságra hozatalát. A Microsoft így az üzleti titokba vágó részek kisatírozásával az interneten publikálta Steve Ballmer vezérigazgató és Jim Allchin alelnök, illetve a másik oldal - Jim Barksdale (Netscape Communications, elnök); Mitchell Kertzmann (Liberate Technologies, elnök); Scott McNealy (Sun, vezérigazgató) - vallomásait. Bill Gates meghallgatását nem hozzák nyilvánosságra.

Mi az a middleware?

Mint ismert a Microsoft a perből korábban kiszállt kilenc államot azzal győzte meg, hogy a piaci gyarmatosítási stratégia fő oka az az érdekellentét, hogy a más szoftvergyártók programjaikkal (böngészők, médialejátszók, illetve a Yahoo! webes irodai alkalmazásai) tökéletesen elhódíthatják a felhasználó gépét - az egyetlen védekezés tehát a tökéletes integráció.

Így, vagy sehogy
Steve Ballmer
A pert folytató másik kilenc állam úgy azonban úgy vélte, egy middleware verseny mindenképpen jobb egy monolitikus operciós rendszernél. Korábbi javaslatukat, amely szerint a Microsoft a jövőben operációs rendszerét a jövőben csak külön árusíthatná operációs rendszerét és saját middleware-jeit, annyival módosították, hogy ha már ennyire integrált a Windows, akkor álljon modulokból és árusítsák különböző konfigurációkban.

"Hát én azt hiszem, vissza kellene vonnunk a Windowst a piacról, ha ezeknek a feltételeknek kellene megfelelnünk." - mondta erre Steve Ballmer - "Lehetetlen vállalkozás olyan operációs rendszert írni, amelynek bármelyik részét bármikor kiszerelheted. Nem várható el a tervezőktől, hogy ilyesmit megcsináljanak. Számításaink szerint ez 4-8000 különböző Windows verzió kifejlesztésével járna."

Lehetetlen küldetés

A félreértés abból adódik, hogy middleware alatt az államok olyan programokat értenek, amelyet utólag szokás egy operációs rendszerben telepíteni, míg a Microsoft bármely másikkal nem integráltan együttműködő szoftverre gondol. Az államokat a Microsoft által bevezetett idea egy olyan csőbe vitte, amelynek túlsó végén a használhatatlan oprendszer miatt őrjöngő felhasználók óriási tömegének apokaliptikus víziója látható - az államok azonban egyáltalán nem vesznek tudomást erről.

Inkább szétszedték Jim Allchint, aki olyan kérdéseket kapott, hogy vajon miért nincs még Microsoft Office Linuxra, hogy hogyan tűnt el a Sunnal folytatott kódgyalázási pert követően a Windowsból a Java Virtual Machine, vagy az Internet Explorer default audiolejátszója. A jegyzetben csak ez utóbbi résznél húsz oldalas satírozás található.

A per hamarosan folytatódik.