Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Ballmer: Vissza kellene vonnunk a Windowst

2002.03.06. 17:29
A Microsoft vezérigazgatója nem lát lehetőséget a cég ellen folyó antitrösztperben az államok által feldobott új megoldási javaslat megvalósítására. A vállalat vezérigazgatójának és alelnökének február eleji meghallgatásról készült jegyzőkönyvet - a bírósági határozat értelmében - hétfőn publikálta a vállalat.
Jövő hét hétfőn megkezdődnek a Microsoft kontra amerikai igazságügyminisztérium és államok per (rövidebb nevén "az antitröszt-per") orvoslati szakaszának meghallgatásai. A nettó száz órásra tervezett processzusban mindkét fél tanúi megszólalnak, az előrejelzések szerint mintegy nyolc héten keresztül.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő a Nixon érából származó Tunney Act értelmében kötelezővé tette a pert lezáró egyezség illetve a kapcsolódó tanúvallomások nyilvánosságra hozatalát. A Microsoft így az üzleti titokba vágó részek kisatírozásával az interneten publikálta Steve Ballmer vezérigazgató és Jim Allchin alelnök, illetve a másik oldal - Jim Barksdale (Netscape Communications, elnök); Mitchell Kertzmann (Liberate Technologies, elnök); Scott McNealy (Sun, vezérigazgató) - vallomásait. Bill Gates meghallgatását nem hozzák nyilvánosságra.

Mi az a middleware?

Mint ismert a Microsoft a perből korábban kiszállt kilenc államot azzal győzte meg, hogy a piaci gyarmatosítási stratégia fő oka az az érdekellentét, hogy a más szoftvergyártók programjaikkal (böngészők, médialejátszók, illetve a Yahoo! webes irodai alkalmazásai) tökéletesen elhódíthatják a felhasználó gépét - az egyetlen védekezés tehát a tökéletes integráció.

Így, vagy sehogy
Steve Ballmer
A pert folytató másik kilenc állam úgy azonban úgy vélte, egy middleware verseny mindenképpen jobb egy monolitikus operciós rendszernél. Korábbi javaslatukat, amely szerint a Microsoft a jövőben operációs rendszerét a jövőben csak külön árusíthatná operációs rendszerét és saját middleware-jeit, annyival módosították, hogy ha már ennyire integrált a Windows, akkor álljon modulokból és árusítsák különböző konfigurációkban.

"Hát én azt hiszem, vissza kellene vonnunk a Windowst a piacról, ha ezeknek a feltételeknek kellene megfelelnünk." - mondta erre Steve Ballmer - "Lehetetlen vállalkozás olyan operációs rendszert írni, amelynek bármelyik részét bármikor kiszerelheted. Nem várható el a tervezőktől, hogy ilyesmit megcsináljanak. Számításaink szerint ez 4-8000 különböző Windows verzió kifejlesztésével járna."

Lehetetlen küldetés

A félreértés abból adódik, hogy middleware alatt az államok olyan programokat értenek, amelyet utólag szokás egy operációs rendszerben telepíteni, míg a Microsoft bármely másikkal nem integráltan együttműködő szoftverre gondol. Az államokat a Microsoft által bevezetett idea egy olyan csőbe vitte, amelynek túlsó végén a használhatatlan oprendszer miatt őrjöngő felhasználók óriási tömegének apokaliptikus víziója látható - az államok azonban egyáltalán nem vesznek tudomást erről.

Inkább szétszedték Jim Allchint, aki olyan kérdéseket kapott, hogy vajon miért nincs még Microsoft Office Linuxra, hogy hogyan tűnt el a Sunnal folytatott kódgyalázási pert követően a Windowsból a Java Virtual Machine, vagy az Internet Explorer default audiolejátszója. A jegyzetben csak ez utóbbi résznél húsz oldalas satírozás található.

A per hamarosan folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!