Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Ki kell adni a Windows forráskódot

2002.02.19. 15:30
A Microsoft az ellene folyó kartellperben a kilenc felperes szövetségi állam szakértőinek kénytelen bepillantást engedni a Windows operációs rendszer forráskódjába - döntött egy amerikai bíró.
Az ügyet tárgyaló Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő ezzel csatlakozott a perben maradt szövetségi államok államügyészeinek közös véleményéhez. A felperesek ugyanis a forráskód vizsgálatának lehetőségét sürgették, hogy így értékelhessék a Microsoft korábbi kijelentéseit.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Microsoft mostanáig ragaszkodott azon álláspontjához, miszerint a forráskód nem teszi lehetővé a Windows komponenseitől megfosztott 'light' verzióinak kiadását.

A Washington állambeli kerületi bírónő a felek közös meghallgatásán azt közölte a Microsoft ügyvédeivel, hogy számára egyértelmű a helyzet. Ha az egyik fél hozzáfér azt adatokhoz, akkor a másiknak is meg kell adni a hozzáférést.

Még az XP-be is belenézhetnek

A Microsoft megkísérelte elkerülni az óhaj teljesítését, mivel az igényt a következő meghallgatási sorozat előtt röviddel nyújtották be. De a bírói ítélet szerint a felperes államok minden Windows változatba betekinthetnek, beleértve a Windows XP-t is. A feltételezések szerint a kurrens változat 'lefogyasztása' mehetne a legkönyebben.

Elmaradt a darabolás

2001 júniusában a bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Microsoft illegális módon kiaknázta monopolhelyzetét a PC operációs rendszerek területén. Ennek ellenére nem rendelték el a szoftverkonszern kötelező részekre bontását.

Kilencen kiegyeztek

A kritikusok legfontosabb érve az volt a Microsoft ellen, hogy a tulajdonképpeni operációs rendszert teljesen összeszőtte kiegészítő programokkal, például a mostanra megkerülhetetlenné vált internet Explorerrel. Az amerikai igazságügyi minisztérium illetve kilenc szövetségi állam ezt követően néhány egyeztetési forduló után egyezségre jutottak a szoftvercéggel.

Kilencen folytatják

A perben maradt további kilenc szövetségi állam töretlen lendülettel viszi tovább az eljárást. A kartellperben az érdekelt felek következő meghallgatását március 6-ra tűzték ki. Most még nem egyértelmű, hogy a Microsoft és a felperesek képviselőin kívül más csoportok is szerephez jutnak-e a tárgyalási fordulóban.

A szövetségi államok egyik követelése volt, hogy független szakértő is megvizsgálhassa a Windows forráskódokat. A bírónő szerint azonban ezt az indítványt olyan késéssel nyújtották be, hogy az erre alkalmas személyt még nem sikerült kiválasztani.

Colleen Kollar-Kotelly egyébként ragaszkodott ahhoz is, hogy mindkét oldal rövidítse meg az oldalán felsorakozó, meghallgatásra kijelölt tanúk listáját.