Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Ki kell adni a Windows forráskódot

2002.02.19. 15:30
A Microsoft az ellene folyó kartellperben a kilenc felperes szövetségi állam szakértőinek kénytelen bepillantást engedni a Windows operációs rendszer forráskódjába - döntött egy amerikai bíró.
Az ügyet tárgyaló Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő ezzel csatlakozott a perben maradt szövetségi államok államügyészeinek közös véleményéhez. A felperesek ugyanis a forráskód vizsgálatának lehetőségét sürgették, hogy így értékelhessék a Microsoft korábbi kijelentéseit.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Microsoft mostanáig ragaszkodott azon álláspontjához, miszerint a forráskód nem teszi lehetővé a Windows komponenseitől megfosztott 'light' verzióinak kiadását.

A Washington állambeli kerületi bírónő a felek közös meghallgatásán azt közölte a Microsoft ügyvédeivel, hogy számára egyértelmű a helyzet. Ha az egyik fél hozzáfér azt adatokhoz, akkor a másiknak is meg kell adni a hozzáférést.

Még az XP-be is belenézhetnek

A Microsoft megkísérelte elkerülni az óhaj teljesítését, mivel az igényt a következő meghallgatási sorozat előtt röviddel nyújtották be. De a bírói ítélet szerint a felperes államok minden Windows változatba betekinthetnek, beleértve a Windows XP-t is. A feltételezések szerint a kurrens változat 'lefogyasztása' mehetne a legkönyebben.

Elmaradt a darabolás

2001 júniusában a bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Microsoft illegális módon kiaknázta monopolhelyzetét a PC operációs rendszerek területén. Ennek ellenére nem rendelték el a szoftverkonszern kötelező részekre bontását.

Kilencen kiegyeztek

A kritikusok legfontosabb érve az volt a Microsoft ellen, hogy a tulajdonképpeni operációs rendszert teljesen összeszőtte kiegészítő programokkal, például a mostanra megkerülhetetlenné vált internet Explorerrel. Az amerikai igazságügyi minisztérium illetve kilenc szövetségi állam ezt követően néhány egyeztetési forduló után egyezségre jutottak a szoftvercéggel.

Kilencen folytatják

A perben maradt további kilenc szövetségi állam töretlen lendülettel viszi tovább az eljárást. A kartellperben az érdekelt felek következő meghallgatását március 6-ra tűzték ki. Most még nem egyértelmű, hogy a Microsoft és a felperesek képviselőin kívül más csoportok is szerephez jutnak-e a tárgyalási fordulóban.

A szövetségi államok egyik követelése volt, hogy független szakértő is megvizsgálhassa a Windows forráskódokat. A bírónő szerint azonban ezt az indítványt olyan késéssel nyújtották be, hogy az erre alkalmas személyt még nem sikerült kiválasztani.

Colleen Kollar-Kotelly egyébként ragaszkodott ahhoz is, hogy mindkét oldal rövidítse meg az oldalán felsorakozó, meghallgatásra kijelölt tanúk listáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?