Géza
-12 °C
-4 °C

Sugár a visszatérésre készül

2006.11.30. 16:21
A T-Mobile éléről történt tavaly őszi távozása óta először nyilatkozott Sugár András. A Manager Magazinnak adott exkluzív interjújában bejelenti, hogy modellez, számolgat, és készülődik a visszatérésre. Egyben cáfolja azokat az állításokat, hogy olyan magánérdekeltségei voltak, amelyek áttételesen üzleti kapcsolatban álltak az általa vezetett céggel.

„Ez az ügy az integritásról szól” – így kommentálja a Manager Magazinnak Sugár András a Magyar Telekomnál a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban zajló vizsgálatot, ami miatt a társaságnak máig nincs 2005-ös auditált mérlege. Nem a konkrét ügyre vonatkoztatva, hanem általánosságban szólva kijelenti: mindig meg kell próbálni úgy vezetni egy céget, hogy a vezető azt csinálja, amit mond és azt mondja, amit csinál, „ha valaki ezt az egyszerű szabályt megszegi, bajba kerül”. A szakember elmondja, hogy a vizsgálat miatt egyáltalán nem boldog, hiszen a mobil ágazat beolvasztásával a két üzletág most a vizsgálatban is összemosódik, annak ellenére, hogy „a mobil ágazat tiszta volt, és tiszta is marad”.

Nem beszélnek

Sugár András éles kritikával illeti a mobil cég tavalyi bekebelezését, amit elhibázottnak tartott és tart ma is. „Egy európai kultúrát nyírtak ki önös érdekből, mert meg akartak menekülni attól, hogy szembe nézzenek a problémával: a társaság veszteséges” – mondja a volt vezérigazgató, aki szerint inkább a mobilvállalatnak kellett volna beolvasztani a vezetékest. Úgy véli, az integráció hosszabb távon kudarcra van ítélve, mivel a jövőben 50 fős cégek versenyeznek majd új technológiákkal a nagy telekom mamutokkal, a küzdelem kimenete pedig nem kétséges.

A Westel alapítója nem tagadja, hogy a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatójával való kapcsolatát máig beárnyékolja a tavalyi döntés. „Én kijöttem az amerikaiakkal, a németekkel, pedig voltak nehéz pillanataink a fejlődés közben. És akkor pont egy magyar az, aki kezdeményezi, hogy egy európai hírű céget megszüntessenek. Ilyet nem lehet csinálni.” – mondja, hozzátéve: „kifelé megpróbálunk európai módon viselkedni. Tehát most nem találkozunk.”

Visszatér

Sugár András beszél arról, hogy készül a visszatérésre. Elveti azokat a feltételezéseket, hogy politikai karrier álmokat dédelgetne, azt viszont nem zárja ki, hogy – amennyiben a szabályozás megengedi – elgondolkozna egy virtuális mobilszolgáltató cég alapításán. „Nem mentem nyugdíjba” – mondja és egyértelművé teszi, hogy saját cég alapításán gondolkodik. „Modellezek, igen, nem merengek otthon, számolgatok. A saját céget pedig nem egyedül, hanem egy társasággal csinálnám” – nyilatkozza.

Az egykori vezérigazgató részletesen beszél menedzsment módszereiről is, amelyekkel sikerre vezette a Westel-T-Mobile-t és amelyek sokszor furcsának tűntek az amerikai és német tulajdonosok előtt.