Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egyesül a Magyar Telekom és a T-Mobile

2005.10.06. 14:25
A Magyar Telekom igazgatósága csütörtökön javaslatot tett a cég, illetve a T-Mobile Magyarország egyesülésére - közölte a társaság az MTI-vel. Az igazgatóság javaslatát mindkét társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia. Az egyesülési folyamat a cégbírósági bejegyzéssel zárul. A cégbírósági bejegyzést követően a T-Mobile önálló márkaként és önálló üzletágként működik tovább a Magyar Telekom Rt-n belül.

A közlemény szerint a javaslat összhangban van a 2004-ben közzétett középtávú stratégiával, aminek egyik alappillére a csoportszintű szinergiák kiaknázása. Az egyesülés a vállalatcsoport várakozásai szerint kézzelfogható előnyöket hoz az ügyfeleknek, valamint pozitív hatást gyakorol a piacra és a versenyre. Véleményük szerint ezzel néhány éven belül a Magyar Telekom Csoport pénzügyi teljesítménye jelentősen, akár évi több tízmilliárd forinttal is javulhat.

Szerintük nem egyedülálló

A közlemény szerint a vezetékes és mobil területek egyesítésének ötlete nem egyedülálló, mára számos, vezetékes és mobil üzletággal egyaránt rendelkező európai nemzeti szolgáltató, így például a British Telecom, a France Telecom, a Telekom Italia ismerte fel a konvergenciából eredő stratégiai előnyöket, lehetőségeket.

A Magyar Telekom és a T-Mobile egyesülése - a vezetékes-mobil közös értékajánlatok révén - tovább élénkíti a versenyt mind a vezetékes, mind a mobil piacon. Ezen túl az egyesülés hozzájárul a hosszú távú szolgáltatásalapú verseny kereteinek megteremtéséhez is - áll a közleményben.

Az ügyfeleknek is jó lesz?

A Magyar Telekom szerint a két társaság összeolvadása az ügyfelek számára is kézzelfogható előnyökkel jár. Az egységes ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé teszi az ügyfelek számára az ügyintézést, a vásárlást, a számlakezelést, a műszaki segítségkérést. Továbbá a vezetékes és mobil tevékenység harmonizációja új, integrált szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

A közlemény szerint az egyesülés jogi akadályokba nem ütközik, a hatályos nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelel. Mivel a T-Mobile Magyarország jelenleg is a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdona, a tervezett lépéshez nincs szükség a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.