Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Vodafone-nak nem kell a T-Mobile

2005.07.04. 11:00
A Deutsche Telekom a T-Mobile USA eladását fontolgatja, jelentette a napokban a brit Observer. A lap által vevőjelöltként hírbe hozott Vodafone cáfolta, hogy érdeklődne az amerikai T-Mobile iránt, az viszont tény, hogy a DT decemberre döntést ígér befektetőinek.

A Deutsche Telekom igazgatósága ténylegesen fontolgatja az amerikai T-Mobile eladását, írta mai számában a Wall Street Journal. A lap szerint DT azt mondta a befektetőknek, hogy a döntés decemberig megszülethet. A 25-30 milliárd eurós tranzakció Németországban és az Egyesült Államokban is jelentős változásokat hozhat, ugyanis az adósságait sikeresen csökkentő DT a befolyó vételárat valószínűleg európai tevékenységei erősítésére használná fel.

Dilemma dilemma hátán

A Deutsche Telekom menedzsmentje kétségkívül nagy dilemma előtt áll. Egyrészt az amerikai mobil tevékenység a társaság leggyorsabban növekvő üzletága, másrészt viszont a piaci méretet tekintve nagy lemaradással szemlélheti a három piacvezető társaságot. Hatalmas beruházások kellenek ahhoz, hogy hálózatát 3G-kompatíbilissé tegye, és így valamelyest felzárkózzon vetélytársaihoz.

Miközben az európai mobil tevékenységek stagnálnak, addig az első negyedévben a T-Mobile USA euróban számított árbevétele 27 százalékkal nőtt, s immár 18 százalékát teszi ki a teljes csoport bevételének. A cég viszont a piac mindössze 10 százalékát kontrollálja, s esélye sincs, hogy felzárkózzon a három nagy (Verizon Wireless, Cingular, Sprint) mögé. Nem véletlen, hogy a DT egyes csúcsvezetői nem igazán akarnak rákölteni még tízmilliárd eurót a hálózat bővítésére és modernizálására.

Fáj, fáj, fáj

A T-Mobile USA esetleges eladása valószínűleg a DT első emberének, Kai-Uwe Ricke-nek fáj legjobban, ugyanis a "jogelőd" Voicestream és Powertel horribilis összegekért történő megvásárlásában még a T-Mobile vezetőjeként nem kis szerepet játszott.

A Vodafone a cáfolatig a T-Mobile természetes vevőjének tűnt, mivel annak ellenére, hogy a cég 45 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Verizon Wireless-ben, nem elégedett. A többségi tulajdonos Verizon ugyanis nem engedte, hogy a cég belépjen a Vodafone egységes márkavilágába, illetve, hogy GSM-alapú (a Vodafone nemzetközi hálózatával kompatíbilis) hálózatot építsen ki. Az elmúlt három-négy évben olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a Vodafone kiugrana a Verizon Wireless-ből, s egy teljes tulajdonú GSM-szolgáltatást indítana. A hajó azonban a Cingular-AWE egyesüléssel elment. Az egyedüli lehetséges jelölt a T-Mobile USA lehet, azonban felmerül a kérdés, hogy mit kezdene a Vodafone egy 10 százalékos piaci részesedésű céggel.