Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tanyán veszélyesebb a mobil?

2005.06.21. 12:18
A mobilkészülékek saját sugárzása valódi egészségi kockázatot jelent, állítják svéd kutatók. A ritkásan telepített mobiltornyok miatt a vidéki felhasználót háromszor nagyobb terheléssel sújtja saját telefonja, mint a városlakót.
A vidéki mobilfelhasználók háromszor nagyobb agytumorkockázatnak teszik ki magukat, mint városi társaik - erre az eredményre jutottak a svéd Örebro egyetemi klinika kutatói, miután meginterjúvoltak 1400 agydaganatos beteget.

A brit Occupational and Environmental Medicine című szaklapban közölt tanulmány szerint annak valószínűsége, hogy agytumorban betegedjen meg valaki, a mobilt három évnél régebb óta használók vidékiek között háromszor magasabb, mint a hasonló városiak körében.

Gyereknek inkább nem adnák

A Lennart Hardell rákspecialista által vezetett kutatócsoport úgy véli, hogy a fejhez közel tartott mobiltelefonok viszonylag magas saját sugárzása állhat a káros hatás hátterében.

A sugárzás vidéken eredendően magasabb, mivel a készüléknek a városhoz képest ritkásabban álló adótoronyokkkal kell kommunikálnia. Az Örebro egyetemi klinika kutatói korábban már többször figyelmeztettek arra, hogy a mobilhálózatok hosszas és intenzív haszálata növeli az agytumor kialakulásának kockázatát.

Ezzel az elmélettel viszont szembehelyezkednek Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban végzett vizsgálatok. Nagy-Britanniában elővigyázatosságból ennek ellenére nem javasolják, hogy nyolc év alatti gyerekek mobiltelefont használjanak.

Az analóggal nem volt baj

Az örebroi felmérés során 20 és 80 év közötti agydaganatos betegeket kérdeztek meg. Az eredmények szerint a kockázatot nem fokozzák azok az analóg telefonok, amelyeket a nyolcvanas években Svédországban széles körben használtak.

Sokkal kedvezőtlenebb hatása lehet viszont az 1991 óta bevezetett digitális GSM-szabványnak. Ezek a telefonok ugyanis a megfelelő működést a jelerősség változtatásával biztosítják. A különböző gyártók készülékei még típustól függően is különböző erősséggel sugároznak.