Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Üstököst fogott a NASA új bolygóvadász űrtávcsöve

2018.08.08. 11:16

A NASA következő bolygókereső űrtávcsöve, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) áprilisában indult el az űrbe, és két hónappal később ért el végleges pályájára a Föld körül. A nyár folyamán a kutatók és mérnökök kipróbálták és finomhangolták az űrtávcső berendezéseit, illetve tesztképeket is rögzítettek az egyes kamerákkal. Július 25-én, közvetlenül a tudományos mérések megkezdése előtt, még sort kerítettek egy különleges, 17 órát lefedő felvételsorozatra is. Ezek a képek bizonyítják, hogy a TESS képes hosszabb ideig is stabilan megörökíteni az égbolt széles tartományát. Ez a képesség kritikus fontosságú ahhoz, hogy képes legyen a hozzánk közeli csillagok körül fedési exobolygókat felfedezni.

Az utolsó teszt során a TESS egy látómezejébe eső üstököst, a július 2-án a NEOWISE űrtávcső által felfedezett C/2018 N1-et vette célba. A Földtől 49 millió kilométerre haladó üstökös a Déli Halak csillagképben volt megfigyelhető. A felvételen jobbról balra áthaladó üstökösnek kis csóvája is látható felfelé kinyúlva. A csóvát a Napból kiáramló részecskék, a napszél hozza létre, ahogy magával sodorja az üstökösből kipárolgó gázokat – írja a Csillagaszat.hu.

De a felvételek az üstökösön túl csillagászati jelenségek egész tárházát is rejtik a csillagászati szakoldal szerint. Ezek a képek valójában különbség-képek, vagyis egy normál felvétel ki lett vonva belőlük, így kiemelve bármilyen idő- vagy térbeli változást. A csillagok többsége felül sötét, alul világos foltokból tevődik össze, amik az idő előrehaladtával megfordulnak, tehát a csillagok enyhén, de elmozdultak a képeken ez alatt a 17 óra alatt. Sok csillag azonban gyorsabb vagy lassabb ütemben, de villog: ezek változócsillagok, amelyek fényessége időben változik. Ennek több oka lehet, csillagpulzációtól kezdve, forgáson és csillagfoltokon át, egészen egymást eltakaró fedési kettőscsillagokig. Az üstökös mellett további, lassabban mozgó fénypontok is észrevehetőek: ezek kisbolygók a saját Naprendszerünkből. Egy lelkes amatőr csillagász nem kevesebb, mint 25 különböző aszteroidát azonosított ezeken a képeken:

A halvány ívet a videó vége felé a közelben, de a képen kívül tartózkodó Marsról származó szórt fény okozza. A Mars a felvételek idején volt oppozícióban, vagyis a legközelebb a Földhöz, és ilyenkor igen fényesnek mutatkozik. A tesztek során készült felvételek hat fok szélesek, vagyis csak a TESS látómezejének kis szeletét mutatják. A tudományos mérések során alkalmazott, teljes látómezők 24×24 fokosak, a négy távcső mindegyike esetében. A TESS első négy mérési szektorának adatai 2018 végén válnak majd elérhetővé.

Átmeneti bolygóvadász

A kétéves működésre tervezett TESS a 2009-ben pályára állított Kepler űrtávcső szerepét veszi át, amely már az utolsókat rúgjaA TESS – amelynek a fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek – négyszázszor nagyobb területet fog tudni átkutatni exobolygók után, mint a Kepler. A távcső 26 szektorra osztja majd a számára elérhető területet, majd ezeket egyenként 27 napig monitorozza.

A TESS voltaképpen átmeneti eszköznek, egyfajta felderítőnek tekinthető, ugyanis az általa begyűjtött és szelektált adatok alapján majd a James Webb űrtávcső fogja megvizsgálni alaposabban a jelzett objektumokat – ha egyszer majd pályára áll, ugyanis az  elég hányattatott sorsú műszer  csak 2021-ben kezdi meg munkáját, hacsak addig nem halasztják el újra az indítást.