Az e-cigi súlyos tüdőbetegségeket okozhat

GettyImages-990953438
2018.08.14. 16:08

Minden korábban gondoltnál veszélyesebbek lehetnek az e-cigaretták, derült ki egy friss brit kutatás eredményeiből. David Thickett, a Birminghami Egyetem professzora vezetésével egy tudóscsoport azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a tüdőszövetekre az e-cigarettákban található folyadék gőze, írja a BBC.

Korábbi kutatások jobbára csak a folyadék összetevőinek közvetlen hatását vizsgálták, az új kísérletek azonban a gőz halmazállapotú (azaz melegebb és erősebb hatású) anyaggal folytak, imitálva az e-cigarettázást. A brit kutatók nem dohányzóktól vett tüdőszöveteket helyeztek egy gépbe, ami az e-cigizést körülményeit szimulálta. A nyolc mintát megvizsgálva azt találták, hogy az e-cigaretták gőze súlyosan károsítja a tüdőben található léghólyagok fehérvérsejtjeit, amik a tüdőbe jutó szennyeződések, kórokozók, allergének eltávolításáért felelnek. Mindezzel összefüggésben a gőz hatására gyulladásos folyamatok is beindultak a vizsgált szövetmintákban.

A kutatók szerint a kísérletek során az erős dohányosoknál kialakuló krónikus tüdőbetegségekhez hasonló tüneteket tapasztaltak. A kísérlet mindenesetre folytatásért kiált, a kutatók nagyobb mintaszámon, hosszabb ideig szeretnék vizsgálni a jelenséget, hogy szilárdabb bizonyítékot szolgáltathassanak az e-cigizés káros hatásairól.

Világszerte egyre több szakértő gondolja úgy, hogy az e-cigaretták jóval veszélyesebbek, mint azt korábban sokan gondolták. Túl azon, hogy a gőzében jóval kevesebb a rákkeltő anyag, mint a cigarettafüstben, a belélegzett folyadékgőz összetevőiről több új kutatás is aggasztó dolgokat állít (a benne lévő nikotin rákkeltő lehet), és a dohányzásról sem igazán segít leszokni, ezzel pedig növeli a szívroham kockázatát.

(Borítókép:  David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)  • Bérelnék
  • Bankszámla