Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Lépegető robotot és digitális álcaruhát fejleszt Oroszország

2018.08.22. 05:09

Az orosz állami tulajdonban lévő hadiipari cég, a Rosztyeh egy speciális álcaruha bemutatására készül az eheti, Moszkvában megrendezett hadiipari kiállításon, az Army–2018-on. A ruha létezéséről a Rosztyeh vezérigazgatója, Szergej Csemezov beszélt a TASS állami hírügynökségnek.

Az álcaruha az orosz Védelmi Minisztérium megrendelésére készült. A szín- és fényviszonyokat felismerő ruha a terephez alkalmazkodva alakítja a mintázatát. A bevonat nemcsak terepszínűbbé teszi az egyenruhákat, de a hadszíntéren tartott katonai eszközöket is álcázhatják vele.

A bemutatásra szánt prototípus külső bevonata olyan anyagokat tartalmaz, amik elektromos stimuláció hatására megváltoztatják a színüket. A szenzorok felmérik a terepet, és impulzusokat továbbítanak a burkolatba, ami az impulzusnak megfelelő árnyalatot ölt. Csemezov szerint az álcaruha olyan apró részleteket is leképezhet a környezetből, mint a szélben lengedező levelek. A ruha működési elvét a Rosztyeh standjánál ismertetik, és a demonstrációs sisakot is bemutatják.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lépegető robotot és digitális álcaruhát fejleszt Oroszország

A Vörös Hadsereg ma már Színváltó Hadsereg, és tank helyett mechákkal közlekednek.

116 · Aug 22, 2018 05:09am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az új álcaruha része a Ratnyik–3 programnak, amelynek keretében a szárazföldi erők felszerelésén javítanának. Elsősorban a gyalogság kapna jobb felszerelést: új testpáncélt, kültéri eszközöket és fegyvereket. A Rosztyeh eddig nagyjából 120 000 Ratynik-csomagot szállított le az Orosz Fegyveres Erőknek.

Ugyanezen az expón a Kalasnyikov fegyvergyártó cég is bemutatott egy szokatlan prototípust: egy mérnöki és harci feladatokra is használható kétlábú, lépegető robotot.

A bejáratnál felállított prototípust nem lehetett kipróbálni (még?), és a hivatalos honlap szerint az előadáson csak az eszköztípus lehetséges fejlesztési irányairól fognak beszélni.

Az Army–2018 legújabb híreit és fotóit követheti a Twitteren az #army2018 címke alatt.

(TASS | Popular Mechanics | Firearm)  • Vennék
  • Hírek