Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Második világháborús bombázó roncsa került elő a Dunából

2018.08.29. 16:55 Módosítva: 2018-08-30 09:46:54

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban került kiállításra annak a második világháborúban lelőtt amerikai Liberator bombázónak a roncsa, amit a Dunában fedeztek fel a folyó alacsony vízállása miatt – írja az MTI.

Csepka Zsuzsa, a közgyűjtemény munkatársa elmondta, a Dunából kilátszó repülőroncsról a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz, valamint a Magyar Roncskutató Egyesülethez érkezett bejelentés, az előkutatások során pedig kiderült, hogy a repülőgép szárnyának 4 méteres főtartója a motortartó bak bekötésével együtt fekszik a mederbe ágyazódva.

Mivel fennállt a roncs eltűnésének lehetősége, az engedélyek beszerzése után a szakemberek kiemelték, egy tisztítást követően pedig a RepTár Szolnoki Repülőmúzemban szállították, ahol most már a látogatók is megtekinthetik.

A repülőgéphez kapcsolódó írásbeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy mikor 1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta, Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a célra tartva eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl.

Nem ez egyébként az első olyan világháborús relikvia, ami a folyó alacsony vízállása miatt került elő az utóbbi időben: legutóbb egy gránátot találtak a mederben, amit körbe is kerítettek, de elszállítani már nem tudták, valaki ugyanis időközben ellopta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?