Konrád
5 °C
17 °C

Egyre kevesebben mozognak a világ fejlett részén

2018.09.05. 12:05
Nem mozog eleget a világ népességének több mint negyede, 1,4 milliárd ember. Ez az adat alig javult az ezredforduló óta – állapítja meg a WHO jelentése.

A mozgásszegény életmód növeli az egészségügyi kockázatokat, a szívbetegségek, a 2-es típusú diabétesz és néhány daganatos betegség kialakulásának esélyét – írja az MTI a Lancet Public Health orvosi lap alapján.

A gazdag országok a legkevésbé aktívak között vannak. A felmérések szerint Németországban és az Egyesült Államokban is nő a keveset mozgók aránya. A gazdag országokban, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, az inaktív lakosság aránya 2001-ben 32 százalék volt, 2016-ban viszont már 37 százalék. Az alacsony jövedelmű országokban a testmozgást nem végző emberek aránya a vizsgált időszakban 16 százalékon stagnált.

A gazdagabb országokban a mozgásszegény életmódot az egyre több ülő munka és ülve végezhető hobbi erősíti, továbbá az autós közlekedés is közrejátszik benne. Az alacsonyabb bevételű országokban az emberek nagyobb valószínűséggel végeznek több testmozgást igénylő munkát és inkább gyalogolnak vagy a tömegközlekedést használják – összegezték a kutatók.

A nők kevesebbet mozognak a férfiaknál szinte a világ minden táján, az egészségügyi világszervezet ezért azt hangsúlyozza, hogy a nők helyzetét kellene elsősorban javítani ebből a szempontból.

A WHO jelentése 168 országból származó 358 lakossági felmérés adatain alapult: összességében mintegy 1,9 milliárd ember adatait elemezték. A kutatók az inaktív csoportba soroltak mindenkit, aki hetente kevesebb mint 150 percnyi mérsékelt intenzitású mozgást végzett vagy 75 percnél rövidebb ideig edzett intenzíven.