Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kijöttek a fényre a konteós trollok, hogy ők is ott legyenek a Facebook és a politikusok párbaján

063 1027230526
2018.09.06. 10:16

Szerdán egy szenátusi és egy kongresszusi meghallgatáson ismét az amerikai politikusok előtt kellett magyarázkodnia a nagy tech-vállalatok vezetőinek. A Facebook a Zuckerberg utáni második emberével, Sheryl Sandberggel, a Twitter Jack Dorsey vezérigazgatóval képviseltette magát, egy szék azonban üresen maradt: a Google-től egyetlen csúcsvezető sem jött el, módot adva a politikai osztálynak egy újabb Szilícium-völgy elleni anyázásra.

Zuckerberg emlékezetes áprilisi meghallgatása nagy színház volt: messze nem csak a hivatalos programpontról, a Cambridge Analytica-botrányról faggatták – kicsit olyan volt, mint amikor két különböző korszak urai csapnak össze jelen időben a nagyközönség kedvéért, ezúttal a politikai szféra hagyományosabb szabályai szerint.

Mint a recode.net írja mostani összefoglalójában, nem érdemes az ilyen showműsoroktól komoly szakpolitikai kérdések kitárgyalását várni. Ha a politika tényleg keményebben meg akarja regulázni a tech globális hatású óriásvállalatait, akkor az nem annyira a nyilvánosság előtt fog történni.

Így a legérdekesebbek az olyan performanszok, mint amiket most a bizottság előtt megtrollkodó összeesküvés-elméleti guruk és a híveik adtak elő. A meghallgatáson ott volt a legnépesebb követőtáborral rendelkező, Trump által is kedvelt Alex Jones is, aki aztán a republikánus Marco Rubio nyilatkozatát trollkodta szét.

Az Infowars konspirációs teóriákban utazó gazdáját éppen az elmúlt hetekben tiltotta le a Facebook, remek alkalmat adva neki arra, hogy újra cenzúrát és a jobboldallal szembeni elfogultságot kiáltson. A kongresszusi meghallgatáson egyébként is a Szilícium-völgy kettős mércéje, liberális elfogultsága volt az egyik fő téma, mármint a republikánusok részéről. A demokraták közben állandóan az abuzív, sértő, fenyegető tartalmakkal szembeni keményebb fellépést követelnek, illetve ők meg attól paráznak, hogy a végén a közösségi média urai mégis csak a republikánusokat fogják segíteni a novemberi időközi választásokon.

Ez, a novemberi választás volt tulajdonképpen a fő apropó. A Facebook & Co.-val szemben a bizalom leginkább az elnökválasztás után, az állítólagos orosz trollkodás miatt ingott meg, ekkor irányult rá a szélesebb közvélemény figyelme is, hogy az információs hadviselés ma már jelentős részben ezeken a platformokon zajlik.

A Facebook és a Twitter vezetője szerdán egyaránt arról győzködte (mérsékelt sikerrel) a politikusokat, hogy vállalataik már sokkal felkészültebbek a külföldi támadásokkal szemben, miközben újra önkritikát gyakoroltak, hogy a múltban nem reagáltak elég gyorsan és hatékonyan a hasonló esetekre.

Felkészületlenek és eszköztelenek voltunk azzal a problémahalmazzal szemben, amivel szembekerültünk. Abúzus, zaklatás, trollseregek, botokkal és emberi koordinációval viselt propaganda, dezinformációs kampányok és megosztó véleménybuborékok – ez nem éppen egészséges nyilvános tér

– összegezte a helyzetet a Twitter első embere, hozzátéve, hogy a megoldás nem lesz sem gyors, sem egyszerű.

„Mindannyian lassan ismerték fel a probléma súlyát. És a rossz hír, attól tartok, hogy még rengeteg tennivaló van” – mondta erre a szenátusi bizottságot vezető Mark Warner szenátor, azt hangsúlyozva, hogy a nagy tech-cégek önszabályozása szerinte már nem elegendő, a kongresszusnak kell közbelépnie:

A vadnyugat korszaka véget ér a közösségi médiában. Az azonban, hogy merre megyünk innen tovább, még nyitott kérdés.

Borítókép: Twitter vezérigazgatója Jack Dorsey meghallgatáson az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság előtt, Capitol Hill, Washington 2018.09.05. Fotó:  Drew Angerer/Getty Images Hungary

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?