Erzsébet
1 °C
4 °C

Akár Trumpot is letiltaná a Twitter

2018.09.05. 09:07
Még Donald Trump sem áll a céges szabályzatok felett, nincs elnöki immunitás: ha Trump súlyosan sértő tartalmat posztolna a Twitterre, őt is letilthatnák – állítja a Twitter feje.

Ez persze teljesen hipotetikus, nincs arról szó, hogy Trumpot holnap ki akarnák bannolni a számára létfontosságú platformról, de a kérdés mindenesetre felmerül: most éppen a Politico interjújában tették fel Jack Dorsey Twitter vezérigazgatónak és Vijaya Gaddnak, a Twitter jogi-szakpolitikai vezetőjének.

Trump egészen újat hozott az amerikai elnökség történetébe azzal, hogy talán a legfontosabb kommunikációs felületnek (a TV mellett, aminek állítólag rabja) a Twitter használja. Nála teljesen hétköznapi, hogy nem csak itt küld el a francba, szólítja egységbe híveit, címkéz fake news-ként számára kellemetlen sztorikat, de akár itt jelent be messzire gyűrűző politikai döntéseket – például azt, hogy az Egyesült Államok még sem írja alá a nagyhatalmi együttműködés alapját jelentő G7-es megállapodást. A karizmatikus populista vezető számára a Twitter az, ami egy korábbi időszakban a politikusoknak a televízió, még korábban ( ha emlékszünk rá) pedig a parlament volt.

Jack Dorsey
Jack Dorsey
Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary

Ezért is lényeges, hogy mi történik akkor, ha egy vezető politikus feszegeti a közösségi médiát uraló szabályokat. Mi van, ha – mint Trump tette ellenfelei szerint – más országokat fenyeget egy-egy twitben? (Ők Trump Irán- és Észak-Korea elleni megjegyzéseit érezték megengedhetetlennek.) Főleg mostanában, hogy egyre nagyobb a nyomás a Facebookon, a Google-ön és a Twitteren is. A választásbefolyásoló netes akciók, a troll- és bothadseregek, a titkosszolgálati akciók online térbe fókuszálása, a Cambridge Analytica-botrány, a radikális irányzatok és terrorista felhajtók platformorientációja, és általában a fenyegető, erőszakos, gyűlölködő megszólalások totális terjedése sokak szemében már az egész mai politikai berendezkedést fenyegeti, miközben a hagyományos hatósági megközelítésnek láthatólag nincsenek igazán bejáratott eszközei erre a helyzetre, amikor néhány új média cég korábban nem látott hatalommal rendelkezik a globális nyilvánosságban.

A Twitter az utóbbi időben kicsit határozottabban kezdte el letiltani a jogsértőnek, abuzívnak ítélt tartalmakat. Ismert, hogy ezekben a kérdésekben nem nagyon lehet jól dönteni: van, akik túl megengedőnek, mások túl szigorúnak és politikailag elfogultnak fogják tartani a döntéseket, akár ember, akár jelentős részben mesterséges intelligencia hozza azokat. A Facebookra nemrég jöhetett vissza egy 30 napos bannolás után Alex Jones amerikai összeesküvés-elméleti guru (hívei a – nem annyira teljes – kitiltását a liberális cenzúra újabb bizonyítékának látták), miközben ugyanő hasonló megosztásokkal a Twitteren közben maradhatott – ezt pedig a másik oldal címkézte politikai döntésnek, azzal vádolva Dorsey Twitter-CEO-t, hogy személyesen avatkozott közbe, hogy Jones maradhasson. Ezt Dorsey egyértelműen tagadja.

A bal- és jobboldali támadások közepette a Twitter vezérigazgatója szerdán kénytelen elmenni Washingtonba, hogy kellemetlen pillanatai legyenek a kongresszusi bizottsági meghallgatáson. Erre végül hosszas huzavona után kerül sor, Dorsey-nak a Facebook és a Google vezetőivel együtt kell számot adnia arról, hogy milyen elvek alapján döntenek a szabad beszéd határairól a platformjaikon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?