Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tényleg nagyon ránk férne egy erőteljes hadiipari együttműködés a törökökkel

2018.10.09. 10:55

Sokat fejlődött a török hadiipar az utóbbi években – mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő kedd reggel az M1 aktuális csatornán. (MTI)

Ebbe nem lehet belekötni:

A hírügynökségi anyag folytatódik:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten – miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – azt mondta, erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani Törökország és Magyarország között (MTI).

Az erőteljes hadiipari együttműködés szinte az összes hírből és beszámolóból szó szerint visszaköszön: így van fenn a miniszterelnök honlapján is. Igaz, a szöveg leirata alapján Orbán csak azután tért rá az erőteljes hadiipari együttműködésre, hogy azt mondta:

A magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie: ez Sztambul, amit ma Ankarának neveznek, Moszkva és Berlin. Ez az a három nagyhatalom és nagy ország, amelynek a vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz év óta.

A Berlin-Ankara-Moszkva háromszögnek csak egy oldala metszi Magyarországot, nagyjából a Záhony-Beregsurány tengelyen, de a miniszterelnöki beszédekhez amúgy is szükséges kis nagyvonalúsággal tekinthetjük vonzáskörzetnek (főleg ha az elcsatolt területeket is beleszámoljuk). Geopolitikailag szerencsés, hogy a három főváros Budapestről egy kis ide-oda tekintgetéssel két szemmel is figyelhető, bár nem nagyon, csak viszonylag.

A szakértő erre reagálva elmondta, Törökország az utóbbi években tudatosan fejlesztette hadiiparát, így csökkentve nyugati függőségét és növelve bevételeit. Ezen a területen Törökország jóval Magyarország előtt jár – fűzte hozzá (MTI).

A Berlin-Ankara-Moszkva háromszög térképen ábrázolva
A Berlin-Ankara-Moszkva háromszög térképen ábrázolva

Hogy a törökök mennyivel tudatosabban fejlesztik a hadiiparukat a magyarnál, arról II. Lajos is tudna mesélni, ha nem fulladt volna a Csele-patakba a mohácsi csatában. A magyarok hadiipar-fejlesztési tudatosságáról viszont azt írja a Global Firepower fegyverkezési statisztikája, hogy a török haditengerészetnek 12 tengeralattjárója van, Magyarországnak meg egy sincs, ami részünkről tudatos stratégia, mert tengerünk sincs.

A Magyar Honvédség és a tudatosság összefüggéseiről egyébként még a Google is csak bizonytalanul találgat, de az valószínűleg nem számít, hogy

veszélyes környezet tudatosság tanfolyamot tartottak az MH Béketámogató Kiképző Központban.

Mindenesetre a török hadseregnek 710 ezer katonája van, amiből 350 ezer aktív, ezenfelül van 1056 repülőgépük, 457 helikopterük, 2446 tankjuk, összesen 194 hajójuk és tengeralattjárójuk, tízmilliárd-kétszázmillió dollárt költenek honvédelemre, és vannak saját fejlesztésű eszközeik is. Ehhez kellett némi tudatosság, kétségtelen. Mindeközben Orosz Zoltán altábornagy arra hívta föl a honvéd tisztjelöltek figyelmét, hogy „tudatosan készüljenek a szakmájukra”, mintha valaki véletlenül menne törzsőrmesternek.