Ödön
1 °C
11 °C

Újra repülhetnek a földre kényszerült F-35-ösök

01
2018.10.16. 15:46

A Pentagon jóváhagyásával az Egyesült Államok F-35-ös lopakodó vadászbombázóinak négyötöde újra repülhet, írja a Military.com. Mint arról az Index is beszámolt, szeptember végén lezuhant és megsemmisült az első Lockheed-Martin F–35B Lightning vadászbombázó, a világ legdrágább és a jelenlegi legmagasabb technikai szintet képviselő vadászgépe, és múlt héten fel is függesztették az összes szolgálatban lévő példány repülését.

A tengerészgyalogság rövid úton felszálló és helyben leszálló (STOVL) F-35B gépének balesete után mind a háromszáz, a légierő és a tengerészgyalogság kötelékében szolgáló F-35-ös gépet átvizsgálták (tehát nem csak a STOVL F-35B típust, hanem az F-35A gépeket is).

A vizsgálat szerint a Pratt & Whitney hajtómű egy hibás üzemanyag-vezetéke okozta a balesetet, a földre kényszerült gépek négyötöde az átvizsgálás során hibátlannak bizonyult, és 24 órával később már repülhetett is. A maradék gépek a gyári hibás vezeték cseréje után kaphatnak zöld jelzést, erre pár héten belül sor is kerül. Az, hogy pontosan hány darab ilyen gépről van szó, nem közölték, ahogy azt sem, hogy mely típusokat érinti a garanciális javítás.

A felfüggesztés a külföldi partnereket is érintette, a zöld jelzés után az olasz, az izraeli és a brit F-35-ösök is újra repülhettek.

Nyitókép: a légierő F-35A típusú gépei (Staff Sgt. Madelyn Brown/U.S. Air Force)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?