Jolán
2 °C
4 °C

Jégből készített kameralencsét egy fotós

2018.10.25. 15:38

A körülményekhez képest meglepően jó minőségű felvételeket készített egy fotós Izlandon – legalábbis ahhoz képest, hogy a fényképezőgépéhez jégből készült kameralencsét használt. Mathieu Stern egészen idáig utazott, hogy kellően tiszta jeget találjon, majd a megfelelő formába fagyasztva ezt használta a fényképezőgép optikájához.

A fagyasztott kameralencsék hátulütője, hogy nagyjából egy percig tartanak ki, utána elolvadnak, és az elkészült képek minősége is hagy némi kívánnivalót maga után – már ha a legjobb Leicák és Nikonok képminőségével vetjük össze őket. De ha figyelembe vesszük, hogy az optika nem csiszolt üvegből, hanem jégből készült, a fotók minősége tényleg világszínvonalú.

Stern a következő megjegyzéseket fűzte a projekthez:

  • Mivel a lencsék gyorsan olvadnak, ott kellett elkészítenie a fotókat, ahol a lencséket is gyártotta.
  • A fókuszálás igen nehéz, mivel a vízolvadás magában a kameralencsében is fellép.
  • Stern egy japán jégkockakészítő eszközzel gyártotta a lencséket. Egy-egy darab elkészítése átlagosan 45 percig tartott.
  • A lencséket egy 3D nyomtatóval készült foglalatba kellett beilleszteni.

(BBC News | YouTube)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?