Bébikorallokkal mentenék meg a Nagy-korallzátonyt

2018.10.26. 14:02

Bébikorallok betelepítésével segítik a következő hetekben az ausztrál Nagy-korallzátony súlyosan károsodott részeinek regenerálódását a helyi kutatók.

A Nagy-korallzátony Alapítvány csütörtökön kiadott közleménye szerint a kutatók első körben több száz millió korall-lárvát gyűjtenek be azokból a melegnek jobban ellenálló kolóniákból, amik túlélték a zátonyt sújtó tömeges korallfehéredést. A lárvákat egy ideig hatalmas, elkerített tengeri területeken fogják nevelni, majd speciális, víz alatti robotok fogják kiszállítani őket a zátony területének súlyosan károsodott északi részére.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

A Southern Cross Egyetem és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatóinak közreműködésével zajló projekt célja, hogy fellendítse a korallállomány regenerálódásának folyamatát a virágállatok szokásos évi tömeges reprodukciója idején. Az alapítvány szerint a projekt révén akár százszorosára is nőhet a korall-lárvák száma, és a célzott betelepítéssel elősegíthetik a leginkább rászoruló területek regenerálódását.

Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengeri csillagok inváziója, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása, 2016-ban és 2017-ben pedig többször is tömeges korallfehéredés sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozhatott.

(MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön