A Nap kilövellő plazmájáról küldött közelképet a Parker

2018.12.13. 14:23

Elkezdte küldeni az adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Parker Solar Probe nevű űrszondája, amely november elején ért a legközelebb a Naphoz – írja az MTI.

Az elküldött adatok között szerepel egy felvétel, amelyen a csillagból nagy energiával kilövellt gáz (a plazma) látható, a gázcsóva alatti fénylő pont a Jupiter bolygó. (A képen feltűnő kis sötét foltok oka a kép készítésének módja.)

A Parker űrszonda WISPR (Wide-Field Imager for Solar Probe Plus) elnevezésű kamerája a Nap felszínétől 27,7 millió kilométerről készítette a felvételt november 8-án, az űrszonda vastag, közel 12 centiméteres hőpajzsa mögül fotózva.

Az autó méretű szondát augusztus elején bocsátotta fel a NASA a Nap koronájának, vagyis a légkörének a tanulmányozására. A korona különös módon forróbb, mint a csillag felszíne. Nem tudni pontosan, milyen mechanizmus okozza ezt a jelenséget.

A Parker november 5-én közelebb került a Naphoz, mint bármely más eddigi szonda. Sebessége is rekordot döntött, elérte az óránként 375 ezer kilométert. A korábbi leggyorsabb űrjármű nagyjából legfeljebb 250 ezer kilométeres óránkénti sebességgel haladt.

A NASA szerint a 2025-ig tervezett misszióval összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. A misszió legfrissebb adatait az Amerikai Geofizikai Unió jelenleg is folyó, őszi tanácskozásán ismertették.  • Hírek
  • Személyi kölcsön