16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Greta Thunberg: Hogy mertek mindannyian hozzám jönni egy kis reményért?

2019.09.23. 17:58 Módosítva: 2019.09.23. 19:59

Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni.

Így kezdte felhevült beszédét a 16 éves Greta Thunberg az ENSZ New York-i klímacsúcsán, ahol a világ számos országának vezetője is felszólal.

A The Guardian beszámolója szerint rövid beszédében Thunberg felelősségre vonta a világ kormányait és az eseményen résztvevőket, hogy egyáltalán nem tesznek eleget, nem hiszik el, hogy most rögtön kell cselekedni, hiába állítanak mást, hiába mondják azt, hogy hallják a segélykiáltásokat. 

Azt is mondta, az sem elég, hogy azt mondják, a szén-dioxid-kibocsátást tíz éven belül a felére kell csökkenteni. Mert Thunberg szerint ebben arra is támaszkodnak, hogy majd az ő generációja és az utána következő olyan technológiákkal fogja csökkenteni ezt a szén-dioxidot, amik még nem is léteznek. „Az 50 százalék nekünk nem elfogadható. Nekünk, akiknek majd ténylegesen a következményekkel kell együtt élnünk. 

És ti még mindig nem vagytok elég érettek ahhoz, hogy kimondjátok a valóságot. Elárultatok minket. De a fiatalok már kezdenek rájönni erre. A jövő generációinak szeme rajtatok van. És ha ti úgy döntötök, hogy cserbenhagytok minket, soha nem fogunk megbocsátani. Nem engedjük, hogy ezt megússzátok. Itt és most mi meghúztuk a határt. A világ kezd felébredni. És jön a változás, ha tetszik nektek, ha nem

zárta beszédét. 

Az ENSZ hivatalos bejelentése szerint hétfőn összesen hatvanhat ország kormánya fogadta meg, hogy 2050-ig elérik a karbonsemlegességet, ami sokak szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon elkerüljük a katasztrofális mértékű klímaváltozást.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.