Összefogtak a magyar könyvkiadók a járvány miatt: szabadon lehet olvasni a neten

2020.03.23. 08:41
Mérföldkő lehet a koronavírus-járvány a hazai digitális könyvpiacon: 12 kiadó közel 15 ezer könyvét teszik hétfőtől elérhetővé a járványhelyzet miatt, soha ilyen gazdagságban nem lehetett a neten legálisan olvasni friss, magyar nyelvű szakkönyveket. A legkülönbözőbb tudományágak szakkönyveit egyelőre egy hónapra, április 23-ig biztosítják ingyenesen mindenkinek.

Nemcsak az iskolarendszer volt kénytelen átállni egyetlen hétvége alatt a digitális oktatásra, az egész magyar kulturális rendszer olyan kényszerű digitális fordulatot él meg ezekben a hetekben, amiből hosszú távon remélhetőleg mindenki profitálni fog majd. Online színházak, koncertek, kiállítások és filmgyűjtemények mellett a bezárt könyvtárak is digitális működésre álltak át, igaz, többségüknél az otthonról is elérhető digitális tartalmak köre azért elég korlátozott.

Szépirodalom még csak-csak elérhető fizetős e-könyv-rendszerben vagy máshogy a neten, és (hála a tudományos kalózoknak) az idegen nyelvű szakkönyvek garmadája is csak háromkattintásnyi távolságra van, a magyar nyelvű szakirodalommal egyáltalán nem ilyen jó a helyzet. Ebben hoz alapvető változást az Arcanum által üzemeltetett Szaktárs platform, amelyen most hétfőtől egy hónapra ingyenesen elérhetővé teszik 12 magyar könyvkiadó összes kiadványát.

Az Arcanum egy héttel ezelőtt hasonlóképpen már ingyenesen elérhetővé tette az újság- és folyóirat-archívumát, több ezer periodikát, amik tegnapi újságként nemcsak rendkívül szórakoztatóak és/vagy tanulságosak tudnak lenni, de sokaknak a mindennapi kutatásban, oktatásban, tanulásban is nélkülözhetetlenek. Most ugyanezt teszik a Szaktárs adatbázissal.

A nagyközönségnek a Szaktárs valószínűleg kevésbé ismert, leginkább azért, mert a 2018 óta létező adatbázis idáig csak az intézményi előfizetéssel rendelkező helyek belső gépeiről (jellemzően egyetemek, könyvtárak és más kulturális intézmények) volt elérhető. Ez azonban most kinyílik, és a művek  mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők lesznek. A tartalmakat csak olvasni lehet, letölteni továbbra is csak az intézményi előfizetők tudnak.

A kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához

– írják közleményükben a Szaktárs portál kiadói.

A Szakkiadók Társulása, röviden Szaktárs adatbázisportál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen összegyűjtse és korszerű módon közzétegye a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit – fogalmaznak. „Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi, vagy akár a legfrissebb kiadványokról.”

Jelen pillanatban a szolgáltatás közel 15 ezer kötetet kínál 12 kiadótól, név szerint:

 • Akadémiai Digitális Archívum
 • Attraktor
 • Balassi
 • Gondolat
 • L'Harmattan
 • Kalligram
 • Kortárs
 • Kronosz
 • Mentor
 • Napvilág
 • Osiris
 • Szaktudás Kiadó Ház

A következő hetekben újabb kiadók csatlakoznak, a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó. Az április 23-ig teljesen nyilvános Szaktárs adatbázisa itt érhető el.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide! • Tippek
 • Hírek