Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Beoltották koronavírus ellen Karikó Katalint, aki kidolgozta a vakcina alapját jelentő módszert

2020.12.29. 08:03

A Pfizer, a Moderna és az Oxford–AstraZeneca koronavírus-vakcinájának alapját kidolgozó Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman is megkapták a koronavírus elleni oltást –  írja a hvg.hu a Penn Medicine News december 23-i hírére hivatkozva. A tudósokat a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltották be.

Karikó Katalin és társai az oltás alapjául szolgáló mechanizmust dolgozták ki már évtizedekkel ezelőtt. Megjegyezték, hogy pont ennek a tapasztalatnak köszönhetően állítható, hogy az oltás teljesen biztonságos, és érdemes benne megbízni.

Karikó Katalin a német BioNTech alelnöke. 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol 1985-ig dolgozott, miután létszámcsökkentés miatt elküldték. Családjával külföldre, az Egyesült Államokba ment, hogy ott folytassa tovább az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait. Ez a módszer a mostani koronavírus elleni vakcinafejlesztések alapja.

Karikó Katalint több tudós is Nobel-díjra esélyesnek tartja, Richard Dawkins hétfőn tweetben tett javaslatot erre.  • Vennék
  • Bankszámla