Megszámolták az elefántokat a világűrből

2021.01.20. 18:11

Egy  mesterséges intelligenciával összekapcsolt műholdkamerákkal először sikerült állatokat megszámolni a világűrből, ez pedig fontos lépés lehet a veszélyeztetett fajok populációinak megfigyelése terén − írja az MTI.

A projektet az Oxfordi Egyetem és a hollandiai Twentei Egyetem együttműködésében valósították meg. Az érzékelés folyamatát lehetővé tevő algoritmust a Bathi Egyetem számítógépes tudósa, Olga Isupova fejlesztette ki.

F1.large
Fotó: Maxar Technologies

A 2014-ben felbocsátott Worldview 3 műhold nagy felbontású kameráit használva az afrikai elefántok vándorlását figyelték meg a kutatók erdőkben és a szavannákon. Az automata rendszer ugyanolyan pontossággal érzékelte az állatokat, mint amilyen pontosságot emberi megfigyeléssel lehet elérni − közölte a Bathi Egyetem.

Nem ez volt az első állatszámlálás mesterséges intelligenciával támogatott műholdfelvételek segítségével, de ez volt az első olyan, amelyet hatalmas heterogén vidéken, nyílt füves pusztákon, erdős térségekben, növényzettel részben borított területeken folytattak

– írják. Hozzátéve, az afrikai elefántok populációja meredeken csökkent a múlt században az orvvadászat és az élőhelyük széttöredezése miatt. Mintegy 40-50 ezer egyed maradt a vadonban, a fajt veszélyeztetettként tartják számon. Egyszerűbbé is teszi az országról országra vándorló állatok megszámolását, mivel a műholdak határellenőrzés vagy a helyi konfliktusok nélkül végzik feladatukat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.