Ezért tapad a kaja a tapadásmentes serpenyőben
Új kutatásukkal a cseh tudományos akadémia tagjai, Alexander Fedorcsenkó és Jan Hruby örvendeztették meg a rákgyógyszerre váró emberiséget. A tapadás oka az olaj viselkedése forró felületen, tömören: a termokapilláris konvekció.
A szakemberek kerámia- és teflonborítású serpenyőket vizsgáltak melegítés közben, és azt vették észre, hogy az edénybe öntött vékony napraforgóolaj-rétegben száraz foltok keletkeztek.
Ennek oka az olajfelszín hőmérsékletének eltérése, ami változó felületi feszültséget eredményez, és ez a serpenyő széle felé mozgatja az anyagot. Az élelmiszer ezt követően ég le az edény közepén.
A cseh tudósok javaslata:
A száraz folt kialakulását és az étel letapadását a következőképpen lehet megelőzni: az olajréteg vastagságának fokozásával, amíg rendesen el nem lepi a serpenyőt; óvatos melegítéssel, vastag aljú serpenyő használatával, illetve főzés közben az étel kevergetésével.
Köszönjük!