Nándor
3 °C
16 °C

WHO: közvetítő faj révén terjedt át a koronavírus denevérről az emberre

2021.03.29. 17:17

Az új koronavírus elterjedésében egy közvetítő faj szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése, amelyből az AP hírügynökség előzetesen részleteket tett közzé hétfőn.

A napokban teljes terjedelmében publikálandó jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket, amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el, felettébb valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

Legvalószínűbb feltevésként a jelentés azt nevezi meg, hogy a vírus a denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre, ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti – ám szintén nem tartja valószínűnek – az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét. Noha Peking többször azt közölte, hogy egészségügyi hatóságai vizsgálata szerint több állampolgára importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.

Az AP leszögezi, hogy a tanulmány – amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá – sok kérdést hagy megválaszolatlanul, ám alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket. A tanulmány közzétételét már többször elhalasztották, és emiatt felmerült a kétely a kínai fél őszinteségét illetően. Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül az anyagot nyilvánosságra hozzák. Ő vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették.