Csavar egyet algoritmusán a fiatalok védelmében az Instagram

GettyImages-1234553111
2021.10.13. 22:05

A Facebook globális ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg a CNN vasárnapi műsorában beszélt arról, milyen algoritmusbeli változásokat vezetnek be a közösségi appot ért rengeteg kritikára való gyors reakcióként.

Clegg a műsorban Frances Haugen korábbi Facebook-alkalmazott szenátus előtti meghallgatására reagált, amelynek során Haugen a segítségével a WSJ-ben is megjelenő, több belső dokumentumot tárt a nyilvánosság szeme elé, amelyek szerint a Facebooknál tisztában voltak azzal, milyen negatív hatást gyakorol az Instagram a tinédzserek mentális egészségére. Az Instagramon erre reagálva ezentúl figyelmeztető üzenetet látnak majd a közösségi appot használó fiatalok, ha repetitíven fogyasztanak olyan tartalmat, amelyet az algoritmus károsnak detektál.

A figyelmeztetés arra kéri majd a fiatalokat, tartsanak szünetet a közösségi app használata közben, vagy keressenek más típusú tartalmat.

Utóbbihoz segítséget is biztosít majd a program, Clegg szerint az ajánlott tartalmak között jóval nagyobb szórás lesz, mint eddig.

A Verge kérdésére reagálva az Instagram szóvivője közölte, egyelőre nem élesedtek a funkciók, de hamarosan elkezdik tesztelni. Pontos dátumot nem közöltek.

A CNN műsorvezetője, Dana Bash kérdésére, miszerint a január 6-i washingtoni zavargásokat erősíthette-e a Facebook algoritmusa, Clegg azt mondta, nem tud igenlő vagy nemleges választ adni. A kongresszusi meghallgatás során Frances Haugen azt állította, a Facebook szándékosan helyezi előtérbe azokat a tartalmakat, amelyek negatív érzelmeket, gyűlöletet váltanak ki az emberekből, mivel így több időt töltenek el a felületén. Haugen vádjai szerint ezzel a közösségi oldal elősegíti a társadalmi polarizálódást, ami erőszakot szülhet, miközben a Facebooknak csak az oldalán eltöltött idő és az ebből származó profit a fontos. Mark Zuckerberg erre reagált, szerinte Haugen állításai teljesen illogikusak és abszurdak, cége nem akarja feldühíteni az embereket azért, hogy bevételt szerezzen.

(Borítókép: Rafael Henrique / Sopa Images / LightRocket / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM