Sikerült egy sertés veséjét átültetni egy emberbe

2021.10.20. 14:51

New Yorkban sikerült egy sertés veséjét átültetni egy emberbe anélkül, hogy az illető szervezete ellenreakcióba lépett volna – közölte a Reuters.

A kísérlet keretében egy olyan, GalSafe-nek nevezett sertésfajta veséjét ültették át, amelynek a génállományát korábban már módosították.

És ennek köszönhetően a szövetei nem tartalmazták azokat a molekulákat, amelyek miatt korábban az emberi szervezet kivetette a sertésvesét.

A kísérletet egy agyhalott páciensen végezték, aki vesebetegségben is szenvedett. Ehhez a családja is hozzájárult, a sikeres átültetés után pedig az illetőt lekapcsolták a gépekről.

A pótvesét tulajdonképpen a páciens testén kívül, de a szervezetével összeköttetésben helyezték el. A szakértől szerint a vese működése „normálisnak” tűnt a műveletet követően és az átültetés után a páciens kreatinszintje – amely addig a vesebetegsége miatt abnormálisan nagy volt –  a normális értéktartományba tért vissza. 

A kutatók orvosi etikusokkal, valamint jogi és vallási szakértőkkel is egyeztetettek azt megelőzően, hogy sort kerítettek volna a kísérletre. Szakértők szerint a tudományos áttörés hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben csökkentsék az emberi szervek iránt mutatkozó hiányt az egészségügyben. Csak az Egyesült Államokban több mint 90 ezer ember vár új vesére és általános 3-5 évbe telik, mire sor kerülhet a műtétre.  • Hírek
  • Árfolyam