Szokatlan tüneteket okoz az omikron-variáns

2021.11.27. 20:46 Módosítva: 2021.11.27. 20:46

Szokatlan, de enyhe tüneteket észleltek azoknál a pácienseknél, akiket a dél-afrikai omikron-variáns fertőzött meg.

Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az új variáns kialakulásának gyanúja is azért merült fel bennük, mert a koronavírusos páciensek szokatlan tüneteket jeleztek az ország fővárosában, Pretoriában.

A tüneteik teljesen eltérőek, de sokkal enyhébbek is voltak azokhoz képest, akiket korábban kezeltem

– mondta Coetzee, aki gyakorló orvos is egyben. Beszámolója szerint az eltérő hátterű és etnicitású, többségében fiatal embereknél intenzív fáradékonyságot figyeltek meg, egy hatéves gyermeknek pedig rendkívül magas volt a pulzusa. A szaglásuk, ízlelésük azonban normális maradt.

Az orvos végül november 18-án fordult a vakcinákat szabályozó tanácsadó testülethez. Addigra már körülbelül két tucat páciense (a társaság fele nem volt beoltva koronavírus ellen) jelentette a szokatlan tüneteket. Többségük egészséges maradt, viszont „rendkívül fáradtnak” érezték magukat állandóan. 

Angelique Coetzee arról is beszámolt, hogy utóbb az említett hatéves gyermek állapota is normalizálódott. Mint mondta, az eddigi megfigyelések alapján az összes páciense egészséges maradt, de az idős, illetve legyengült immunrendszerű, más betegségekkel rendelkező emberekre még mindig veszélyes lehet a vírus. 

(via Telegraph)  • Tippek
  • Hírek