Frissítette az aszteroidafigyelő programját a NASA

2021.12.12. 09:00
Az előző algoritmusnak akadtak gondjai a veszélyes testek pályájának pontos előrejelzésével.

Az elmúlt hónapokban több méretes aszteroida is megközelítette a Földet, volt közöttük akkora, mint az Eiffel-torony és akkora is, mint az Empire State Building. Ezek mindössze pár millió kilométerre vétettek el bennünket, ami nagy távolságnak tűnik, csillagászati léptékben viszont elenyésző.

A csillagászokat egyértelműen idegesíti a dolog: aktív eltérítéssel kísérleteznek és szimulációkban atomot dobnak a veszélyes aszteroidákra. Az amerikai űrügynökség most újabb eszközt állít hadrendbe a bolygót fenyegető aszteroidák ellen: egy algoritmust. 

A Sentry-II nevű rendszer szerepe, hogy gyorsan kiszámítsa az összes ismert földközeli aszteroida pályáját. A szoftver az első Sentryt váltja, amit 2002 óta használtak.

Az elődnek voltak ismert gyengeségei: pontosan modellezte ugyan a gravitációs erők által meghatározott pályát, viszont figyelmen kívül hagyta a Jarkovszkij-hatást. A Jarkovszkij-hatást a Nap melegítő hatása és az űrben forgó test egyenetlen hősugárzása okozza, az aszteroidák pályáját gravitációtól függetlenül és nagyon enyhén befolyásolja, de évek vagy évtizedek alatt már jelentős eltérést okoz.

2200 földközeli objektum pályája, a DART küldetés célját jelentő Didymos kettős aszteroida pályájának kiemelésével
2200 földközeli objektum pályája, a DART küldetés célját jelentő Didymos kettős aszteroida pályájának kiemelésével
Fotó: NASA/JPL-Caltech

A Sentrynek továbbá gondjai akadtak a Földhöz nagyon közel érkező és a gravitáció mezőről fura szögekben lepattanó aszteroidák előrejelzésében. A Sentry-II-ben ezeket a gyengeségeket orvosolták. Míg korábban megpróbálták eltalálni a pontos pályát, az új algoritmus egy több ezer pontból álló bizonytalansági régiót ábrázol. A Sentry-II emiatt például hatékonyabban mutat ki olyan nagyon alacsony esélyű ütközési pályákat, amit az első Sentry még nem ismert fel.

Mivel egy aszteroida becsapódás következményei igen nagyok, kifizetődő megtalálni a legkisebb kockázatot az adatokban

– mutatott rá Steve Chesley, a NASA munkatársa, aki a mindkét rendszeren dolgozott.

Jelenleg 27 ezer földközeli aszteroidát és száznál valamivel több földközeli üstököst ismerünk és ez a szám csak növekedni fog. Ezeket 140 méteres átmérő felett tekintik potenciális veszélyes objektumoknak.

A végzetes becsapódás tényleg kikerülhet a nagyon alacsony esélyű aszteroidák közül. A dinoszauruszok végét jelentő aszteroida 66 millió évvel ezelőtt csapódott be, egy hasonló eset biztosan jelentősen lelassítaná a GDP növekedését.

(The Next Web, Universe Today)  • Hírek
  • Személyi kölcsön