Rengeteg ember hal meg a fáradt sofőrök miatt

2023.04.16. 14:12
A fáradt sofőrök nem érzékelik, hogy nincsenek teljesen birtokában képességeiknek. Százból hét sofőr aludt már el a volán mellett.

Az Egyesült Királyságban az összes baleset 20 százalékát a fáradtság okozza, és egy brit flottakezelő cég szerint az országban évente akár 300 ember hal meg azért, mert a sofőr elalszik a volánnál.

Az ilyen balesetek különösen súlyosak, mert a vezető fékezés nélkül rohan bele az akadályba. Egy friss felmérés azt mutatja, hogy az elmúlt évben a sofőrök 7 százaléka aludt el vezetés közben, ez riasztóan magas szám − írja honlapján a Közlekedéstudományi Intézet. 

A kutatások szerint az ittas és a fáradt vezetés hatása nagyon hasonló egymáshoz. Mindkét esetben arról van szó, hogy a sofőr nem ismeri fel, hogy képességei korlátozottak. A megkérdezett vezetők jelentős része teljesen frissnek gondolta magát akkor is, amikor már majdnem elaludt.

Az elalvás okozta balesetek 40 százaléka haszongépjárművel történik. A kutatások kimutatták, hogy a kisteherautó-vezetők leginkább hajnalban (2 és 6 óra között) és kora délután (14 és 16 óra között) alszanak el a volánnál.

Éppen ezért fontos, hogy bármennyire is sürgős a fuvarok célba juttatása, rendszeres szüneteket iktassanak be. Írországban a 2008 és 2011 közötti közúti közlekedési halálesetek 23 százaléka túlhajszolt hivatásos sofőrökhöz kapcsolódott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport