A flow-elmélet magyar származású professzora előtt tiszteleg a Google

2023.09.29. 08:49
A Google keresőmotorja rendszeresen ölt magára rendhagyó megjelenést híres emberek születésének vagy halálának évfordulóján, emléket állítva az illető hagyatékának. Ma, szeptember 29-én a magyar–amerikai származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg a népszerű keresőoldal a professzor születésének 89. évfordulóján.

Csíkszentmihályi Mihály világhírű magyar–amerikai pszichológus elsősorban a flow-elmélet megalkotójaként ismert. 1934. szeptember 29-én született Fiumében, és 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Haláláig a Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment Tanszék professzora volt. Munkájáért kiérdemelte a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, és az MTA külső tagjának is megválasztották.

Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt. A boldogság kutatásában elért eredményei miatt nem csupán a nemzetközi tudományos közösség elismerését vívta ki, de a nagyközönség körében is rendkívül népszerűvé vált.

Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az általa flow-élménynek nevezett állapotot. A flow olyan állapotot jelöl, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit épp csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor rendkívül magas, az időérzékelés megváltozik. 

A flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől; tehát bármilyen tevékenység kiválthatja azt. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése, melyről Csíkszentmihályi kísérleti alanyai is beszámolnak. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az adatok szerint az életminősége is jobb.

Csíkszentmihály Mihályt 2018-ban díszpolgárává avatták. 2021. október 20-án halt meg családja körében, 87 éves korában.  • Tippek
  • Babaváró hitel