Mark Zuckerberg ijesztő ígéretet tett, felelőtlenséggel vádolják

2024.01.24. 12:09
Mark Zuckerberg ígérete a fejlett mesterséges intelligencia megalkotására riasztja a szakértőket – felelőtlenséggel vádolják, amiért az emberi intelligenciával „egyenrangú” eszközök nyílt forráskódúvá tételét fontolgatja.

Zuckerberget azért vádolják felelőtlenséggel, amiért elkötelezte magát egy nagy teljesítményű, az emberi intelligencia szintjével egyenrangú mesterségesintelligencia-rendszer megépítése mellett. Ráadásul a Facebook alapítója azt is kilátásba helyezte, hogy a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhetővé teszi mindezt – írja a The Guardian

A Meta vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat megkísérel egy mesterséges általános intelligencia- (AGI-) rendszert kiépíteni és nyílt forráskódúvá tenni, ami azt jelenti, hogy a vállalaton kívüli fejlesztők számára is elérhető lesz. 

Egy Facebook-bejegyzésben Zuckerberg még azt is kilátásba helyezte, hogy egyfajta átfogó kiképzésre lehet szükség a használatához. 

Életre kelhet a Skynet?

Az AGI még ugyan nem egy szigorúan meghatározott fogalom, de általánosságban olyan elméleti mesterségesintelligencia-rendszerre utal, amely egy sor feladatot képes elvégezni az emberrel megegyező vagy azt meghaladó intelligenciaszinten.

Az AGI lehetséges megjelenése világszerte riadalmat keltett a szakértők és a politikusok körében, akik attól tartanak, hogy egy ilyen rendszer vagy több AGI-rendszer kombinációja kikerülhet az emberi ellenőrzés alól, és veszélyeztetheti az emberiséget.

Márpedig Zuckerberg megerősítette, a Meta fontolóra veszi AGI-jének nyílt forráskódúvá tételét a vállalat Llama 2 AI modelljéhez.

Ez a technológia annyira fontos, és a lehetőségek olyan nagyszerűek, hogy nyílt forráskódúvá és a lehető legszélesebb körben elérhetővé kell tennünk, amennyire felelősségteljesen csak tudjuk, hogy mindenki profitálhasson belőle

– lelkendezett.

Dame Wendy Hall, a Southamptoni Egyetem informatikaprofesszora és az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó tanácsadó testületének tagja szerint ez „kicsit olyan, mintha az embereknek sablont adnánk egy atombomba építéséhez”.

Úgy véli, a nyílt forráskódú AGI lehetősége „nagyon ijesztő”, és Zuckerberg részéről felelőtlenség a fontolóra vétele. Hall hozzátette, hogy szerencsére sok év van hátra egy ilyen törekvés megvalósításáig, így van idejük a szabályozási rendszerek felállítására.  

A ChatGPT fejlesztője is próbálkozik

A Meta egyébként egyike volt azoknak a technológiai vállalatoknak, amelyek tavaly az Egyesült Királyságban tartott globális AI biztonsági csúcstalálkozón kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden mesterségesintelligencia-eszköz ellenőrzését lehetővé teszi a kormányok számára a megjelenésük előtt és után.

Egy másik brit szakértő szerint az AGI-rendszer nyílt forráskódúvá tétele nem olyan döntés, amelyet egy technológiai vállalat kezében kellene hagyni. Andrew Rogoyski, a Surrey Egyetem emberközpontú mesterséges intelligenciával foglalkozó intézetének igazgatója szerint ezeket a döntéseket nemzetközi konszenzusban kell meghozni. 

A kaliforniai székhelyű OpenAI, a ChatGPT fejlesztője szintén AGI-t épít, amelyet úgy definiál, mint „az embernél általában okosabb mesterségesintelligencia-rendszereket”, míg Demis Hassabis, a Google DeepMind mesterségesintelligencia-részlegének vezetője szerint az AGI megvalósítása kevesebb mint egy évtizedre lehet innen.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM