Megszólalt egy szakértő az Indexnek a nagy Facebook-leállásról

GettyImages-79493977
2024.03.05. 18:04
Ugyanúgy emberek üzemeltetik ezeket a rendszereket, könnyen lehet, ha kiesik belőle egy komponens, annak súlyos következménye lesz – így összegezte az Indexnek egy szakértő a Facebook délutáni leállását. Tehát nem feltétlenül kell azonnal hekkertámadásra gondolni.

„Bármilyen üzemzavar okozhat ilyen eseményt, nem feltétlenül kell hekkelésre gondolni. Könnyen lehet, hogy üzemzavar volt” – összegezte Tóth István, az Indexnek nyilatkozó szakértő, aki szerint természetesen akár támadás is állhat a háttérben, ugyanakkor ilyen nagy rendszernél – bármilyen hihetetlen – könnyű olyat hibát elkövetni, hogy annak ilyen következményei lehetnek.

Teljes leállás volt

Ahogy azt megírtuk, kedd délután fél 5 körül leállt a Facebook, az ahhoz kapcsolódó Messenger-alkalmazás, a Threads és az Instagram, kidobta a felhasználókat a felületéről, és nem is engedett vissza senkit. Délután 4 óra után érkeztek az első bejelentések, majd fél órával később már több mint százezer, végül több mint 460 ezer hibabejelentés érkezett a világ minden tájáról.

Munkamenet lejárt. Kérjük, jelentkezzen be újra

– ezzel az üzenettel szembesülhettek a felhasználók, viszont visszajelentkezni senkinek nem sikerült körülbelül egy órán keresztül. Ezt követően lassan kezdett helyreállni a rendszer.

Ugyanúgy emberek üzemeltetik, iszonyatosan komplex rendszerről beszélünk, nagyon sok komponensből áll. Könnyen lehet, ha kiesik belőle egy komponens, annak súlyos következménye lesz

– mondta az Index által megkérdezett informatikus szakértő.

A leállás azonnal megihlette a mémkészítőket. És az informatikai problémának egyedül az X (régi nevén Twitter) felhasználói örülhettek, az Elon Muskhoz köthető platform ugyanis mindvégig tökéletesen működött (mémgyűjteményünket az alábbi linken találják).

Ha ezt az üzenetet olvasod, az azért van, mert a mi szervereink működnek

– szúrt oda Musk a Metának egy posztban.

Egyébként néhány héttel ezelőtt hasonló leállás volt: február 14-én, 13 óra után a Facebook szintén elérhetetlenné vált. Akkor mindössze 8000 hibabejelentés érkezett, és egy óra alatt helyreállt a szolgáltatás.

(Borítókép: Chris Jackson / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM