Világszerte leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram, lassan kezd helyreállni a rendszer

2024.03.05. 16:33
Kedd délután a Metához kapcsolódó közösségi oldalak – a Facebook, az Instagram és a Threads – leálltak, világszerte kidobták a felhasználókat, és nem is engedték őket újra bejelentkezni.

Kedd délután fél 5 körül leállt a Facebook, az ahhoz kapcsolódó Messenger alkalmazás, a Threads és az Instagram, mindegyik kidobta a felhasználókat a felületéről, és nem is engedett vissza senkit. Délután négy óra után érkeztek az első bejelentések, majd fél órával később már több mint százezer hibabejelentés érkezett a világ minden tájáról, ez pedig folyamatosan emelkedik.

Munkamenet lejárt. Kérjük, jelentkezzen be újra

– ezzel az üzenettel szembesülhetnek a felhasználók, viszont visszajelentkezni senkinek nem sikerül.

Frissítés:

Andy Stone, a Meta szóvivője szerint már tudnak a problémáról, és dolgoznak a megoldáson.

A DownDetectoron a YouTube-nál, a Microsoft Teamsnél, a Google Playnél, a Gmailnél, a WhatsAppnál, a Redditnél, a T-Mobile-nál, az X-nél és az Oculusnál is hibát jelentettek, valamint számos más oldalról is érkeznek a bejelentések.

Az Instagramon problémák vannak a felhasználók idővonalának, történeteinek és kommentjeinek betöltésével. Állítólag a Meta néhány belső rendszerét is érintette az üzemzavar. 

Egyre kevesebb a hibajelentés, szépen lassan kezdenek helyreállni a különböző oldalak, a Facebookba például már be lehet jelentkezni, és Messengeren is lehet üzenetet küldeni.

Elon Musk egy X-posztban reagált a történtekre, mely szerint:

Ha ezt az üzenetet olvasod, az azért van, mert a mi szervereink működnek

– szúrt oda az X-vezér a Metanak.

Szakértő beszélt az Indexnek a leállásról

„Bármilyen üzemzavar okozhat ilyen eseményt, nem feltétlenül kell hekkelésre gondolni. Könnyen lehet, hogy üzemzavar volt” – összegezte Tóth István, az Indexnek nyilatkozó szakértő, aki szerint természetesen akár támadás is állhat a háttérben, ugyanakkor ilyen nagy rendszernél, bármilyen hihetetlen, könnyű olyan hibát elkövetni, hogy annak ilyen következményei lehetnek.

A teljes cikkünket erről itt tudják elolvasni.

A leállás azonnal megihlette a mémkészítőket is. Az informatikai problémának egyedül az X – régi nevén Twitter – felhasználói örülhettek, az Elon Muskhoz köthető platform ugyanis mindvégig tökéletesen működött (ehhez kapcsolódó mémgyűjteményünket az alábbi linken találják).

Néhány héttel ezelőtt hasonló leállás volt

Február 14-én délután 13 óra után a Facebook szintén elérhetetlenné vált, akkor mindössze 8000 hibabejelentés érkezett és egy óra alatt helyreállt a szolgáltatás.

Megindult a mémesedés is:

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM