Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Nem csak baglyok és pacsirták az emberek

2020.12.03. 06:44
A pacsirták korán kelnek és fekszenek. A baglyok éjszakáznak és szeretnek sokáig aludni. A közvélekedés ezt a két jellegzetes időbeli beállítottságot ismeri, a tudomány szerint azonban ennél sokkal több létezhet.

Az eltérő életmódok a test belső órájának eltérő működéséből fakadnak, vagyis más cirkadián ritmust követünk.

A kronobiológiai és kronopszichológiai különbségeket vizsgáló kutatások főleg a reggeli és esti kronotípusokra fókuszálnak. A legutóbbi kutatások azonban arra mutatnak, hogy ezt az osztályozást szükséges lenne újra gondolni és kibővíteni

– mondja Dimitrij Szvesnyikov kutató, az orosz RUDN Egyetem munkatársa.

Kérdőíves felmérések alapján arra jutottak, hogy az embereket ébrenlétük alapján hat feltételezett csoportba lehet sorolni, úgy, hogy a válaszadók 5 százaléka egyik csoportban sem helyezhető el.

Mindig korán van

A kutatás alapján a már ismert baglyok és pacsirták mellé négy új típus kerülhet: a nagyon aktív, a napközben álmos, a napközben aktív és a mérsékelten aktív. A reggeli típus, vagyis a pacsirta, reggel a legaktívabb, és aktivitása napközben folyamatosan csökken. Az esti típusnál, vagyis a bagolynál ugyanez fordítottan történik: a nap előrehaladtával egyre aktívabbak.

A következő két kategória szintén egyszerű: a nagyon aktívak a nap minden szakában nagyon aktívak. A mérsékelten aktívak egész nap mérsékelten aktívak. 

A napközben álmosak aktívan kezdik és fejezik be a napot, de napközben kicsit belassulnak. A napközben aktívak ennek a fordítottját produkálják: csak a nap közepén aktívak.

A kutatás szerint egyébként az emberek harmada bagoly vagy pacsirta. A leggyakoribb embertípus a bagoly 24 százalékkal. Pacsirtaéletmódot 13 százalék folytat.

A fennmaradó kétharmadból 18 százalék napközben álmos, 16 százalék mérsékelten aktív, 15 százalék napközben aktív, 9 százalék nagyon aktív.