Gyula
7 °C
20 °C

Meghalt Enver Hoxha albán diktátor özvegye

2020.02.27. 09:37

99 éves korában meghalt Nexhmije Hoxha, Enver Hoxha egykori albán diktátor özvegye – írja a Guardian.

Az Albániát 1941 és 1985 között, egészen haláláig irányító Enver Hoxha volt Európa legbrutálisabb sztálinista diktátora, még a kommunista blokkon belül is kilógott szélsőségesen kommunista nézeteivel. Válaszul Nyikita Hruscsov reformjaira, megszakította kapcsolatait a Szovjetunióval, Csehszlovákia 1968-as megszállása után kilépett a Varsói Szerződésből, majd rövid időre Kína felé fordult, hogy aztán tőlük is eltávolodjon, amikor Mao Ce-tung 1972-ben vendégül látta Richard Nixon amerikai elnököt.

Mivel senki nem volt neki elég keményvonalas kommunista, Enver Hoxha úgy gondolta, hogy majd ő megmutatja a világnak, hogyan is kell ezt csinálni. Ezt Albánia teljes elszigetelésével és a lakosság állandó paranoiában tartásával kívánta elérni. Az izolációt a külföldre utazás betiltásával, a vallás kvázi megsemmisítésével és az állandóan, mindenhol figyelő titkosrendőrség felállításával érte el.

Nexhmije Hoxha élete végéig elkötelezett támogatója volt férje izolacionista politikájának, még azután is, hogy 9 évet börtönben töltött hűtlen kezelés miatt, miután Albánia 1990-ben, a keleti blokk országai közül utolsóként leszámolt a kommunizmussal. De a diktatúra idején nemcsak hitvesi támogatásával segítette a rezsimet, ő vezette férje propagandagépezetét, illetve a Demokratikus Front nevű ernyőszervezetet, amely a kommunista párti kontroll eszközeként funkcionált.

Véleménye szerint elítélése politikai indíttatású volt, börtönbüntetését pusztán annak köszönhette, hogy Enver Hoxha özvegye volt. Szabadulása után azt mondta, rá se ismert az utcákra, és elismerte, hogy mutatkozott némi fejlődés a rendszerváltás előtti állapotokhoz képest. Egy 2008-as interjúban azt mondta, a nyugatihoz képest valóban szerénynek volt tekinthető férje idején az albániai életszínvonal, „de volt ennek egy egalitárius szellemisége”. Ezt a vagyoni egyenlőséget maga is megtapasztalhatta, amikor a rendszer bukása után kénytelen volt elhagyni tekintélyes családi villájukat.

Besim Ndregjoni, egy korábbi albán disszidenseket tömörítő szervezet vezetője szerint Nexhmije Hoxha személyében egy hóhér távozott, akit a posztkommunista kormány aprópénzek elveréséért ítélt el, a valódi bűnei miatt soha nem kellett bűnhődnie.

Enver Hoxha diktatúrája idején több mint 6 ezer rendszerellenesnek ítélt embert végeztek ki, emellett 34 ezren kerültek börtönbe, akik közül körülbelül ezren meghaltak. A becslések szerint további 59 009-en kényszerültek belső száműzetésbe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport