![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Megvan a magyar küldöttség első érme: Muhari Eszter drámai fordítással harmadik női párbajtőrben](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5749/57490/574903/57490351_4252339_fbef88c68a0393b9406933a0f85ee08d_wm.jpg)
Az öregedésért valószínűleg az oxidációs folyamatok felelősek, pontosabban a sejtképződés során folyamatosan romló DNS, aminek eredményeként egyre rosszabb minőségű sejteket termel a szervezet.
A csupasz turkálónál azonban a három vagy négy évig élő háziegérhez hasonló oxidációs szintet mértek, írja a New Scientist. Rochelle Buffenstein a Texasi Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa, mindkét állatfajból májmintát vett, és különböző kémiai anyagokkal kezelte, hogy minél nagyobb kárt okozzanak a fehérjékben.
A kísérlet eredményeként az egérből származó szövetek kétszer akkora kárt szenvedtek, mint a csupasz turkálóé, ráadásul az utóbbi állat szervezete sokkal hamarabb javítja ki a roncsolódott fehérjéket, mint az egéré.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csupasz turkáló szervezete olyan molekulákat termel, amelyek megjelölik a károsodott fehérjéket, így sokkal hamarabb fel tudja használni újra, vagy képes „javítani" ezeket a szöveteket. Ezzel a módszerrel a csupasz turkáló szervezete drasztikus módon lassítja a sejtöregedést. Valószínű az is, hogy ez a felfedezés olyan gyógyítási módszerekhez járul majd hozzá, amellyel a korai öregedésben szenvedő embereket hatékonyan kezelhetik.