Vencel
15 °C
23 °C

Infarktus után nem hatékony a halolaj

2009.04.02. 13:59 Módosítva: 2009.04.02. 13:59
A megelőzésben segíthet az omega-3 zsírsavban gazdag halolaj, de az infarktus után már nem javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Az omega-3 zsírsavak szívet védő hatását vizsgáló OMEGA tanulmány szerint infarktus után az ilyen kezelés már nem javítja a betegek életkilátásait. A német kutatók tudományos előadása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának kongresszusán hangzott el.

A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvező szívhatása rendkívül egyéni.

Az orlandói (Florida) nemzetközi konferencián ismertetett eredmények tovább bonyolították az eddigi nézeteket. Jochen Senges és munkatársainak a tanulmányában négyezer, szívinfarktus miatt kezelt beteg vett részt.

Sorsjegyet húztak

Németország 104 kórházában a szívroham miatt fölvett betegeket a világszerte elfogadott korszerű módszerekkel gyógyították. Két héttel az infarktus után sorsoltak: a vizsgálat résztvevőinek fele gyógyszerei mellett egy évig omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt is szedett, a többiek ugyanolyan külsejű kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott. Sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelőzni az infarktus ismétlődését, vagy az újra szükséges kórházi fölvételt.

Nem volt nyerő szelvény

A zsírsavas kezelést kapó csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint azok, akik nem kaptak telítetlen zsírsavakat. Az infarktus ismétlődése, vagy a szívhalál sem volt ritkább az omega-3-at szedő betegek körében.

Az eredmény érthető, a jelenlegi gyógyszeres kezelések igen hatékonyak, és a kiváló eredményeket a halolaj már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelőzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése előtt ajánlott, hogy hetenkét két-három alkalommal valamilyen halétel kerüljön az asztalra.