Emília
18 °C
26 °C

Segítőkészségre ösztönöznek a videojátékok

2009.04.07. 08:21 Módosítva: 2009-04-07 08:23:38
Az Iowai Egyetem pszichológusai szerint együttműködésre és segítőkészségre ösztönözhetik a gyerekeket az erőszakmentes videojátékok.

Az amerikai szakemberek nemrég azt az eredményt hozták ki az erőszakos játékokról, hogy az ilyen szoftverektől agresszíven viselkednek a gyermekek. Most a békés játékokkal kapcsolatos új kutatásukban azt figyelték meg, hogy az előző eredmények ellenkezője is igaz: bizonyos erőszakmentes játékok arra taníthatják a fiatalokat, hogy segítsék társaikat - olvashatjuk a Physorg.com nevű tudományos internetes magazin oldalain.

A tanulmányban az ötödik osztálytól kezdődően több demográfiai célcsoportot megvizsgáltak, amelyek közösségi jellegű játékokkal töltötték idejüket több mint négy hónapon keresztül. A vizsgálatot amerikai, szingapúri és japán gyermekekkel végezték el. A kutatások végeredménye az lett, hogy a közösségi kapcsolatok terén sokkal segítőkészebbé váltak a tanulók, illetve jobban együttműködtek társaikkal.

A tanulmányt publikáló kutatók szerint ezek az erőszakmentes játékok tökéletes taneszköznek minősülnek, így pozitívan értékelték ezeket, szemben az agressziót kiváltó erőszakos játékokkal. A kutatók a kedvező hatású játékok között nevezték meg a Nintendo Wii-re megjelent Super Mario Sunshine és a Chibi Robo nevű játékokat. Érdekes, hogy a listán a valós életet szimuláló The Sims nem szerepelt.