Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szén-dioxidot termelhetnek az erdők

2009.04.23. 13:15 Módosítva: 2009-04-23 13:19:13
Erdészkutatók attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás miatt az erdők több üvegházhatású gázt bocsátanak majd ki, mint amennyit tárolnak. Most a világ erdei a globális szén-dioxid-kibocsátás egynegyedét nyelik el.

A globális hőmérséklet 2,5 Celsius fokos emelkedése az iparosodás előtti korhoz képest elveheti az erdők szén-dioxid-elnyelő képességét, közölte az erdészeti kutatóintézetek nemzetközi szövetsége, az IUFRO. Az iparosodás kezdete óta az átlaghőmérséklet világszerte 0,7 fokkal emelkedett.

Egy 35 erdészkutatóból álló csapat készítette el az első globális tanulmányt arról, hogyan alkalmazkodhatnak az erdők az éghajlatváltozáshoz. Eszerint a növekvő hőmérséklet, a gyakoribb aszályok, fabetegségek és más káros hatások jelentős károkat okozhatnak az erdőknek.

Ilyen szélsőséges terhelésnél az erdők akár ki is bocsáthatják az addig tárolt üvegházhatású gázokat, még több emisszióval rontva a helyzeten, ami egy ördögi kört eredményez.

A kutatócsapat a globális felmelegedés következményének tartja a szubtrópusi és a mérsékelt égövtől délre eső erdők egyre gyakoribb és súlyosabb száraz időszakait. Elsősorban az Egyesült Államok keleti részének, Észak-Kína és a Földközi-tenger térségének, valamint a szubtrópusi Afrikának, Közép-Amerikának és Ausztráliának az erdei érintettek.

Másfelől a magasabb hőmérséklet a levegő nagyobb széntartalmával párosulva az északi erdők kiterjedését vonhatja maga után. Finnország erdei például akár negyven százalékkal is gyarapodhatnak - áll a tanulmányban.