Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A gyógyszergyártóknak kedveznek az általuk rendelt tanulmányok

2010.08.03. 13:29
Ha a gyógyszergyártó fizeti saját terméke vizsgálatát, jóval nagyobb a valószínűsége a számára pozitív eredménynek, mint akkor, ha a kormány rendeli meg a tanulmányt - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett cikk szerzői megállapították, hogy az ipari támogatással készült tanulmányok 85 százaléka pozitív kimenetelű a gyógyszertársaságnak, míg az államilag finanszírozottaknak csak fele. Az ipari háttér nélküli nonprofit szervezetek által támogatott tanulmányoknál 61 százalékos volt ez az arány.

Az elterjedten alkalmazott gyógyszerekkel összefüggésben végzett mintegy 550 tanulmány közül – amelyeket most áttekintettek a kutatók – az orvosi folyóiratokban közöltek háromnegyedét az ipar támogatta.

Az áttekintett tanulmányok a klinikai kipróbálás különböző fázisaira vonatkoztak, ám a megrendelő szerinti eltérés minden vizsgálattípusnál hasonlónak bizonyult.

"Nem állítjuk, hogy az ipar szükségképpen szándékosan ferdíti el az eredményeket" – hangsúlyozta Florence T. Bourgeois kutatásvezető, a bostoni gyerekkórház munkatársa. A részrehajlást abban lehet tetten érni a kutató szerint, ahogyan a tesztet megtervezik és lefolytatják egy ipari megrendelés esetén.

A most közzétett munka felhasználta az orvosi tanulmányokat nyilvánosan elérhetővé tevő ClinicalTrials című amerikai kormányzati portál adatbázisát is. A nyilvántartást 1999-ben alapították, miután felvetődött, hogy a gyógyszercégek szelektíven hozzák nyilvánosságra a klinikai próbák eredményeit attól függően, kedvező volt-e kimenetele termékükre nézve, vagy sem. Az ilyen jellegű publikációs elfogultság azáltal, hogy nem mondja el az egész történetet, hamis benyomást kelt a termék hatékonyságáról és biztonságosságáról.