Tamás
-7 °C
8 °C

Ray Bradbury: Sohasem kellett volna elhagynunk a Holdat

2010.08.17. 09:30
Ray Bradbury dühös Obamára. Például azért, mert lefújta a Holdra való visszatérés programját - derül ki a hamarosan kilencvenesztendős, világhírű írónak a hétfői Los Angeles Timesban megjelent interjújából.
Ray Bradbury
Ray Bradbury

„Be kellett volna jelentenie, hogy vissza kell mennünk a Holdra. Sohasem kellett volna elmennünk onnan. A Holdra kell mennünk és kiépítenünk egy bázist, hogy rakétát lőjünk fel Marsra, aztán a Marsra kell mennünk és gyarmatosítanunk a Marsot. Aztán, ha ezt megtettük, örökké fogunk élni” – nyilatkozott Ray Bradbury.

A Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451, a Gonosz lélek közeleg és A tetovált ember szerzője augusztus 22-én tölti be a kilencvenedik életévét. Los Angelesben filmvetítések és megemlékezések sorával tisztelegnek az híres alkotó, Amerika egyik legnagyobb álmodójának életműve előtt.

Bradbury a napi politikában sem ért egyet a konzervatív oldalról a ”túlságosan sok” állami beavatkozás miatt bírált elnökkel. „Úgy gondolom, hogy ebben az országban forradalomra lenne szükség. Túl sok a kormányzati beavatkozás. Nem szabad elfelednünk annak a nép kormányának, a nép választotta, a népért dolgozó kormánynak kell lennie” – mondta Abraham Lincoln gettysburgi beszédét idézve az amerikai irodalom nagy öregje.

Obamának szerencséje volt a szóhasználat miatt, mert volt olyan elnök, akivel kapcsolatban Bradbury tényleg nem tett lakatot a szájára. Bill Clinton fejét például egyenesen az ülepével rokonította. És nem tartja meg magának a véleményét, amikor a saját életművével kapcsolatos „tévhiedelmekkel” találkozik. Ray Bradbury tiltakozik az ellen, hogy munkásságát a tudományos-fantasztikus skatulyába szorítsák be. Saját megítélése szerint gazdag életművéből egyedül a Fahrenheit 451 számít sci-finek.

A Holdra való visszatérést követelő író egyébként távolról sem megszállottja a műszaki kacatoknak. „Túl sok mobiltelefonunk van. Túl sok internetünk van. Meg kell szabadulnunk ezektől a gépektől. Túl sok gépünk van manapság.”

Nem lelkesedik a webes szolgáltatóktól sem. Még akkor sem, ha azok történetesen az ő könyveit szeretnék elektronikus formában eljuttatni a nagyközönséghez. „Tavaly háromszor is megkerestek internetes cégek, hogy feltegyék a könyveimet. Az mondtam a Yahoonak, hogy pikulát a fületekbe, és menjetek a pokolba!”